HDZ pred porazom na izborima

Izvor: Vesti-online.com, 06.Nov.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ pred porazom na izborima

Hrvatska demokratska zajednica suočava se sa porazom na decembarskim parlamentarnim izborima, što će biti posledica afera u vezi sa korupcijom ljudi oko bivšeg premijera Iva Sanadera, ali i apstinencije razočaranih birača te stranke, smatra hrvatski politički analitičar Davor Đenero.

"Hrvatska se suočava sa posledicama korupcije užeg kruga vlasti oko Sanadera i ta je korupcionaška priča potpuno prekrila političku arenu", rekao je Đenero.

Čak i da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bilo afera korupcije, kaže on, ishod izbora odlučen je kad su četiri stranke na čelu sa SDP-om stvorile predizbornu koaliciju.

"Zbog toga je jasno da koalicija četiri stranke - SDP, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka penzionera, ima obezbeđenu parlamentarnu većinu", dodao je on.

Prema njegovom mišljenju, pomaci u procentima glasova i shodno tome broju mandata, desiće se ne zato što bi birači drastično menjali svoje prioritete, nego zato što će znatniji deo tradicionalnog biračkog tela HDZ-a apstinirati od izbora razočarani aferama u koje je uključena njihova politička stranka.

"Treba očekivati da će nakon izbora biti sastavljena stabilna koalicija koja će, što je praksa od 2000. godine, i pored učešća više stranaka koje se ne slažu u svemu, izdržati do kraja, pa neće biti raspuštanja parlamenta", rekao je Đenero za beogradske medije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.