HDZ novu vladu pravi sa manjinskim strankama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2020, 10:41

HDZ novu vladu pravi sa manjinskim strankama?

Predsednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je dan nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj da nema vremena za čekanje i da što pre treba konstituisati parlament i formirati novu vladu.

Plenković je u izjavi za zagrebačku N1 TV potvrdio da je već razgovarao sa partnerima sa kojima je HDZ sarađivao u odlazećoj vladi.

"Proizlazi spremnost za nastavak saradnje. To su bile preliminarne konsultacije, nije to fiksni dogovor parlamentarne većine. 76 potpisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je zagarantovano. Prvo ćemo analizirati stvari, ali stvari su jasne", rekao je Plenković.

HDZ je, prema još nezvaničnim izbornim rezultatima, osvojio 66 poslaničkih mesta u parlamentu.

Sa 66 osvojenih mandata, prema još uvek nezvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), stranka aktuelnog premijera Andreja Plenkovića je relativni pobednik i biće još najmanje 10 mandata da bi formirali vladu, a prema oceni analitičara to će biti manjinske stranke, koje su i u ovom mandatu podržavale vladajuću koaliciju.

Malo je verovatno, pišu hrvatski mediji, da će HDZ o formiranju vlasti pregovarati sa Domovinskim pokretom Miroslava Škore, jer je on u kampanji rekao da bi prihvatio postizbornu koaliciju sa HDZ-om, ali ne i Plenkovića za premijera.

Manjinske stranke u Hrvatskoj imaju osam zagarantovanih mandata.

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) pripala su sva tri mandata, a u sabor ulaze njen lider Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, koji je i predsednik Srpskog nacionalnog vijeća.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, Pupovac je osvojio 10.732 glasa, Jeckov 8.375, a Boris Milošević 7.712 glasova.

Pored njih, kandidati su bili Srđan Milaković (2.010 glasova), Siniša Ljubojević (1.196) i Jovica Radmanović (1.178) iz DSS.

Mađarsku nacionalnu manjinu u hrvatskom Saboru ponovno će zastupati kao i u poslednjem sazivu Robert Janković koji je bio i jedini kandidat.

Za zastupnika italijanske nacionalne manjine ponovno je izabran Furio Radin koji je bio jedini kandidat, a za njega je zanimljivo to što je u saborske klupe prvi put ušao još 1992. i smatra se najdugovječnijim poslanikom.

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine ponovno je, kao i na poslednjim parlamentarnim izborima, osvojio Vladimir Bilek (1.514), dok je njegov protivkandidat Ivan Komak dobio 180 glasova.

Veljko Kajtazi ponovno će biti poslanik pripadnika austrijske, bugarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i jevrejske nacionalne manjine.

Poslanik za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovenačku i makedonsku manjinu ponovno će biti Ermina Lekaj Prljaskaj koja je s 1.708 glasova pobedila šestoricu protivkandidata.

Pupovac: Još nema poziva za konsultacije

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u novom sazivu hrvatskog parlamenta, Milorad Pupovac, čestitao je izbornu pobedu HDZ-u i njenom predsedniku i aktuelnom premijeru Andreju Plenkoviću.

Pupovac je rekao da poslanike SDSS-a još niko nije zvao na konsultacije o formiranju nove vlade.

"Još nas niko nije zvao oko nove vlade. SDSS verovatno sutra ima predsedništvo stranke, pa ću videti šta i kako dalje", rekao je Pupovac za zagrebačku N1 tv.

HDZ je relativni pobednik jučerašnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sa 66 osvojenih mandata prema još nezvaničnim izbornim rezultatima DIP-a, a za većinu im je potrebno 76 poslanika.

Analitičari prognoziraju da će HDZ napraviti postizbornu koaliciju sa manjinskim strankama, koje ukupno imaju osam mandata, od toga SDSS tri.

Manjinske stranke su, inače, i u aktuelnoj vlasti podržavale vladu HDZ.

Čačić: Vladu će činiti HDZ, manjine, HNS i Reformisti

Aktuelni i budući premijer Hrvatske i lider HDZ-a Andrej Plenković je već sastavio novu vladu, tvrdi predsednik Reformista Radomir Čačić i dodaje da će HDZ podržati HNS i on sa po jednim mandatom i manjinske stranke koje imaju osam poslanika u novom sazivu sabora.

Čačić je za splitsku Slobodnu Dalmaciju rekao da se čuo sa Plenkovićem.

"Mi ne idemo ni u kakvu koaliciju. Mi smo i prošli put projektno podržali vladu i još sam ranije rekao da ćemo ga podržati ako levi centar ne bude u stanju izboriti se za šansu", rekao je Čačić.

Dodao je da je njegova stranka spremna da razgovara sa Plenkovićem i da nema nikakvih uslova sem već poznatih.

"Imamo one koje smo javno obznanili. Dakle, ravnopravni status severa zemlje, projekti ovog područja, gde su birači koji su iza nas stali, te opšti civilizacijski standard. Drugim rečima, ne želimo nikakve Hasanbegoviće, Zekanoviće, Glasnoviće, da više ne navodim sve što bi tome još trebalo dodati", rekao je Čačić.

Ne žele, kaže, ni da pomisle da bi se družili s takvo ekipom ili bili blizu takvih ljudi.

"Jedan normalni, moderni, demokratski desni centar je nešto što je za Hrvatsku dobro. I to ćemo mi apsolutno podržati", rekao je.

Na pitanje da li će Plenković imati lak zadatak da formira vladu, Čačić odgovara:

"Da. Pa i nema nikakvog zadatka. On je stvar već rešio. On sada ima potpise za vladu. To ne mislim, već znam. Osim nas, jedan iz HNS-a i osam manjinaca, što je 76 koliko mu i treba", rekao je Čačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Razgovarali Plenković i Pupovac

Izvor: B92, 06.Jul.2020

Zagreb -- Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio da je razgovarao sa starim-novim premijerom Andrejem Plenkovićem...On je rekao i da će o podršci novoj vladi odlučiti stranka...O narednom koraku SDSS-a i razgovoru koji je danas imao sa Plenkovićem, kaže, razgovaraće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.