HDZ BiH: Kroz izborni zakon eliminisati preglasavanje

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ BiH: Kroz izborni zakon eliminisati preglasavanje

MOSTAR - Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je zaključilo da je kroz izmjene Izbornog zakona BiH potrebno usvojiti model koji bi Hrvatima obezbijedio da mogu birati svoje predstavnike za člana Predsjedništva i Dom naroda, te na taj način eliminisati mogućnost preglasavanja.

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto rekla je novinarima da je rad Interresorne radne grupe parlamenta BiH koja se bavi izmjenom Izbornog zakona BiH na samom početku, ali da se u skorije vrijeme očekuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << konkretniji prijedlozi i zaključci.

"Promjene izbornog zakonodavstva zahtijevaju i promjene u Ustavu, kako na državnom nivou tako i na nižim nivoima vlasti. HDZ BiH insistira na provođenju presuda Ustavnog suda BiH koje se odnose na slučaj `Sejdić-Finci` i na Grad Mostar i osnovni stav HDZ BiH je da jedan narod ne bira drugome narodu političke predstavnike", istakla je Krišto.

Na drugoj po redu održanoj sjednici Centralnog odbora HDZ BiH, glavni naglasak je stavljen na aktuelnu političku situaciju u BiH i poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u BiH koju su ocijenili složenom.

Danas je zasijedao i Glavni odbor HDZ-a BiH koji je trenutnu bezbjednosnu situaciju u BiH ocijenio složenom i pozvao sve pojedince, političke predstavnike i institucije BiH na dijalog i kompromis, kako bi se kroz reforme izgradila bolja BiH s posebnim naglaskom na ravnopravnost tri konstitutivna naroda i ostalih građana u BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.