HAVARIJA U NAJVEĆOJ TERMOELEKTRANI U EVROPI: Zapretio potpuni nestanak struje (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2021, 20:41

HAVARIJA U NAJVEĆOJ TERMOELEKTRANI U EVROPI: Zapretio potpuni nestanak struje (FOTO)

Pojedini stručnjaci tvrde da je pad bio čak 2.239 megavata, dok je rezerva struje 3.000 megavata.

Velika havarija dogodila se u najvećoj evropskoj termoelektrani Belhatov u Poljskoj, gde je iz sistema ispalo 10 od 11 blokova. Ova elektrana proizvodi petinu struje u Poljskoj, pad u mreži bio je skoro četiri gigavata, zabeležen je pad frekvencije u evropskoj mreži, pa je pretilo zamračenje.

Uzrok ispadanja elektrane je iskakanje distribucijske stanice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Rogovjec, najverovatnije zbog prejakog napona, zbog čega je elektrana preventivno isključena, prenose poljski mediji.

Incident se dogodio juče, kada je zabeležen značajan pad frekvencije u evropskoj mreži, koja je pala na 49,844 megaherca, objavljeno je na specijalizovanom sajtu koji prati frekvenciju e elektromreži. Granicom pada sistema smatra se frekvencija od 49,8, kada preti nestanak struje i zamračenje.

Massiver Absturz der #Netzfrequenz. 😳

Schon wieder #Systemsplit? Absolut nicht zu erwarten zu dieser Uhrzeit. Und ziemlich heftiger Gradient. pic.twitter.com/18Uj9vIV0d

— netzfrequenz.info (@netz_frequenz) May 17, 2021

Na pad frekvencije u evropskoj mreži upozorio je i jedan od nemačkih operatera "Amprion" na svom Tviter nalogu.

Due to a disruption outside of Germany the #frequency in the european grid deviated today. System stability was not jeopardized.

— Amprion (@Amprion) May 17, 2021

Kako su saopštili iz poljske državne elektroenergetske kompanije PSE, uprkos havariji u elektrani, sistem snabdevanja strujom nije bio ugrožen i radio je stabilno.

Prema navodima poljskih medija, havarija je sanirana i postepeno se uključuju blokovi elektrane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.