HARA NOVI VIRUS! OBOLELO VEĆ SEDAM BEBA! Ako imate ove simptome odmah se javite lekaru!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 23:13

HARA NOVI VIRUS! OBOLELO VEĆ SEDAM BEBA! Ako imate ove simptome odmah se javite lekaru!

U Hrvatskoj je zabeleženo nekoliko slučajeva zaraze enterovirusom kod dece, što je zabrinulo roditelje.

Mučnina, povraćanje, dijareja, karakteristični su simptomi enterovirusa koji su tokom letnjih meseci prisutni.

Enterovirusi su grupa virusa koji često izazivaju simptome poput mučnine, povraćanja i dijareje, posebno kod dece tokom letnjih meseci. Međutim, stručnjaci u Srbiji tvrde da je situacija pod kontrolom.

Simptomi enterovirusa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mogu se manifestovati kroz glavobolju, povraćanje i dijareju kod dece.

Važno je da roditelji obrate pažnju i da se jave lekaru kako bi se utvrdilo o kojoj vrsti enterovirusa se radi, budući da postoje različite vrste koje mogu izazvati različite komplikacije.

Pedijatar dr. Saša Milićević ističe da se virusne bolesti brzo šire, pogotovo tokom letnih meseci, te da granica sezonskog širenja virusa nije uvek jasna.

Migracije ljudi i putovanja doprinose širenju virusa, stoga je važno podizanje higijenskih standarda, uključujući pranje ruku, posebno kod dece.

U Srbiji se trenutno situacija s enterovirusima smatra pod kontrolom, ali virusima odgovara promenljivo vreme.

Toplo-hladne promene pogoduju njihovom širenju.

Međutim, nema potrebe za panikom, već je važno pratiti simptome i kod beba odmah se obratiti lekaru, dok se kod starije dece simptomi obično brzo povlače, pišu mediji.

Simptomi i lečenje enterovirusa zavise od kliničke slike bolesti. Blaži oblici mogu se lečiti dijetalnom prehranom i nadoknadom tečnosti.

U težim slučajevima primenjuje se odgovarajuća terapija.

Dr. Biserka Obradović objašnjava da enterovirusi obično uzrokuju blaže simptome od gripa, ali takođe mogu uticati na respiratorne organe i uzrokovati probavne smetnje. Preporučuje se lagana deta i unos tečnosti u malim količinama kako bi se izbeglo ponovno povraćanje. Nakon normalizacije stanja, treba postupno vratiti na uobičajenu prehranu kako bi se izbegli novi problemi.

Uzimanje leka protiv povraćanja potpuno je pogrešno kada su ovakve stvari u pitanju. Kako doktorka objašnjava, treba iz organizma izbaciti što više toksina, a na ovaj način ih vraćamo nazad.

- Dok osoba povraća ne sme uzimati lek protiv povraćanja, jer onda svi ti toksini odlaze u creva. Ako smo što više povratili iz želuca manje će toksina otići u creva i onda će biti i manji broj stolica. Moramo voditi računa zbog enterovirusa, ali imamo i bakterijske infekcije - kaže dr Obradović.

Na Odeljenju neonatologije KB Sveti Duh u Zagrebu najmanje šestoro novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom, objavljeno je pre dva dana, dok su slučajevi zaraze enterovirusom otkriveni i u bjelovarskoj bolnici, na odeljenju pedijatrije i porodilišta.

Obolelo je sedam beba, kod tri je već potvrđen enterovirus. Dve bebe su prebačene u zagrebačku infektivnu bolnicu, a jedna beba je u teškom stanju, rekla je za medije Sanja Smolčić, epidemiolog iz lokalnog Zavoda za javno zdravstvo.

- Enterovirusi su vrlo široka grupa virusa koji mogu uzrokovati različite simptome. Najčešće najblaže, ali mogu biti i vrlo teške. Jedna beba je, osim febrilnog stanja, razvila i miokarditis. Stanje je ozbiljno - rekla je Smolčić.

U bolnici su rekli da nisu imali dosad takvih slučajeva, pišu mediji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.