HAPSE KRUPNE ZVERKE: Pod istragom Peconi, Drakulić i Milija Babović!

Izvor: Kurir, 24.Nov.2012, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAPSE KRUPNE ZVERKE: Pod istragom Peconi, Drakulić i Milija Babović!

Tužilaštvo i policija vode istragu protiv ovih poznatih biznismena, ali i uhapšenog Radosava Vujačića, zbog preprodaje pozajmljene pšenice

BEOGRAD - Nova zloupotreba u Azotari!

Protiv Predraga Rankovića Peconija, Zorana Drakulića i u subotu uhapšenog Radosava Vujačića tužilaštvo i policija vode istragu zbog sumnje da su na preprodaji pozajmljene pšenice oštetili HIP „Azotaru“ iz Pančeva za 18 miliona evra, saznaje Kurir.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Krajem februara 2010. godine HIP „Azotara“ je s Direkcijom za robne rezerve zaključila ugovor o zajmu 50.000 tona merkantilne pšenice s rokom vraćanja do početka februara 2011.

- U ime „Azotare“ ugovor je potpisao Radosav Vujačić, koji je i imenovan za privremenog zastupnika kapitala te firme, a istovremeno je obavljao funkciju predsednika Upravnog odbora istog preduzeća - kaže naš sagovornik iz istrage.Cena pšenice koja je utvrđena na produktnoj berzi u Novom Sadu bila je 12,15 dinara po kilogramu.

Tu pšenicu „Azotara“ je sredinom marta 2010. po ceni od 11 dinara po kilogramu prodala firmi „Invej“, čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi.Početkom aprila 2010. „Azotara“ zaključuje ugovor o zajmu 75.000 tona merkantilne pšenice roda 2009. godine s firmom „Viktorija logistik grup“ iz Novog Sada, čiji je vlasnik konzorcijum fizičkih lica, a jedno od njih je Milija Babović.

- Određeno je da rok za vraćanje bude do kraja 2010, a cena je bila 12 dinara po kilogramu. Tu pšenicu je potom „Azotara“ prodala firmi „Ju point“, čiji je vlasnik Zoran Drakulić, i to po znatno nižoj ceni od obračunate - za 10 dinara po kilogramu - saznajemo.

Za ovih 125.000 tona „Azotara“ je kod dobavljača - Republičkih robnih rezervi i „Viktorija grupe“- bila zadužena isporukom pšenice, a nakon izmirivanja svojih obaveza pretrpela je gubitak od preko 1,8 milijardi dinara, odnosno preko 18 miliona evra.

- U trenutku vraćanja pšenice „Azotara“ je morala da je kupuje po znatno višoj ceni koja je tada važila na tržištu - navodi naš sagovornik.

Zoran Drakulić

Nekadašnji potpredsednik DSS i vlasnik kompanije „Point grup“. Ova kompanija je u svom vlasništvu imala Valjaonicu bakra Sevojno, novosadsku fabriku „Kabel“, „Klas“, Beogradsku pekarsku industriju i „Žitomlin“. U oktobru 2008. Drakulić je prodao 21,33 odsto akcija „Ist pointa“ zatvorenom investicionom fondu „Rikonstrakšen kapital dva“ za 30 miliona evra i tako zadržao većinsko vlasništvo i mesto predsednika u Upravom odboru „Ist point grupe“.

Predrag Ranković Peconi

Vlasnik kompanije „Invej“. Za njega se vezivala problematična prošlost, a danas se pominje kao vlasnik firmi iz oblasti prehrambene industrije, kućne hemije, alkoholnih pića i cigareta: „Rubin“, „Vital“, „Ratar“, „Verat net“, BIP, „Albus“, „Milan Blagojević“, „Monus“... Prema pisanju domaće štampe, od Miroslava Miškovića kupio je fabriku ulja „Sunce“ iz Sombora, a s Jovicom Stefanovićem Ninijem zajednički vodi fabriku keksa „Medela“ i farmaceutsku kuću „Srbolek“...

Milija Babović bio je žrtva otmičara 2002.

Zašto je „Azotara“ kupovala pšenicu

- Posebno je zanimljivo zbog čega je Azotara, čija je osnovna delatnost proizvodnja i promet veštačkog đubriva, uopšte ulazila u promet merkantilne pšenice. Suština ove kupoprodaje je u tome da se „Viktorija grupa“ oslobodila pšenice koju je imala na lageru, a da su Peconijev „Invej“ i Drakulićev „Ju point“ kupili pšenicu po mnogo nižoj ceni - saznajemo od izvora bliskog istrazi.

I Dušan Bajatović radio sa pšenicom

Savet za borbu protiv korupcije naveo je u svom izveštaju da je „Azotara“ pozajmila od „Viktorija grupe“ pšenicu, a potom ju je prodala „Ju pointu“.- Kao treća ugovorna strana pojavljuje se „Srbijagas“, većinski vlasnik „Azotare“, koji u ulozi jemca zastupa Dušan Bajatović - naveo je u svom izveštaju Savet za borbu protiv korupcije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.