HAOS i dalje na ulicama: Rumuni traže ostavku premijerke (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2018, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAOS i dalje na ulicama: Rumuni traže ostavku premijerke (FOTO)

Ispred zgrade vlade u Bukureštu okupilo se oko 15.000 ljudi

 Na hiljade Rumuna se i večeras, treći dan zaredom, okupilo na demonstracijama u Bukureštu i nekoliko drugih gradova, protiv korupcije i socijaldemokratske vlade, zahtevajući ostavku premijerke Vjorike Danćilo.

Pročitajte i: 

Protesti su ove večeri mirni, za razliku od prve noći u petak kada je policija upotrebila suzavac i vodeni top u Bukureštu protiv demonstranata posle čega >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je na stotine ljudi zatražilo medicinsku pomoć.

koji su zviždali i duvali u vuvuzele.

"Korupcija ubija! Ostavke!", "Lopovi, lopovi", uzvikivali su demonstranti koji su mahali rumunskim, američkim i zastavama NATO i EU.

#Romania - a police officer hiding a rose received by a protester. Photo: @ReutersAgency pic.twitter.com/aAnBaEtIef

— seemonitor (@seemonitor) August 12, 2018

Socijaldemokrate su na vlast u Rumuniji došle početkom 2017. godine i od tada su u više navrata bile održane mirne demonstracije.

Početkom godine, poslanici vladajuće partije su "progurali" izmene krivičnog zakona u parlamentu, što je izazvalo zabrinutost Evropske komisije i američkog Stejt departmenta.

Te izmene su sada predmet razmatranja Ustavnog suda.

#Romania #protest: Police filmed BEATING protesters in Bucharest in second night of violence. Police filmed BEATING protesters in Bucharest in second night of violence | https://t.co/SGaGfEWVbK https://t.co/y3OjWs9UT0

— Carles Dijous (AAlb) (@carlesdijous) August 12, 2018

Lider socijaldemokrata Liviju Dragnea osuđen je u junu na tri i po godine zatvora zbog podsticanja na zloupotrebu položaja. Ta presuda, međutim, zbog žalbe, nije konačna.

Prve večeri demonstracija izbili su sukobi u kojima je povređeno 455 ljudi, među kojima i 30-tak pripadnika policije.

Rumunski predsednik Klaus Joanis, kritičar vlade, osudio je "brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda", koju je nazvao neproporcijalnim odgovorm na mahom mirne proteste.

Thousands rally to demand Romanian government resignation https://t.co/dUPMYovZhH #Romania pic.twitter.com/S2ddymMuUP

— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) August 12, 2018

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv levičarske vlade u Bukureštu zahtevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama nezadovoljni su načinom na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, navodi AP.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.