HAOS NA SEDNICI GENERALNE SKUPŠTINE UN: Izrael optužen za genocid!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2021, 21:03

HAOS NA SEDNICI GENERALNE SKUPŠTINE UN: Izrael optužen za genocid!

Sastanak Generalne skupštine UN protekao u veoma napetoj atmosferi

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki optužio je danas Izrael za "genocid nad palestinskim porodicama" i pozvao međunarodanu zajednicu da zaštiti palestinski narod dok mu se ne obezbedi sloboda.

Al Malki je na vanrednom sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o sukobu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, rekao da svaka zemlja u svetu ima odgovornost da obezbedi da prevladaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mir, pravda i sloboda.

On je aplovao na Generalnu skupštinu UN da osigura da Izrael odgovara za ubistvo, kako je naveo, nedužnih Palestinaca i da mu ne bude obezbeđeno oružje, prenosi AP.

Al Malki je ocenio da se prisustvom više od 10 ministara, skoro svih iz arapskih i islamskih zemalja, šalje jasna poruka da se zaustavi nasilje.

- Kako okupatorska sila može da ima pravo da se brani kada je čitav narod pod okupacijom lišen tih istih prava? - upitao je on, odgovarajući na tvrdnje Izraela da reaguje u samoodbrani.

Palestinski ministar je dodao da su Palestinci obavestili administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena i Bliskoistočni kvartet posrednika - SAD, UN, EU i Rusiju, da politički proces koji bi, kako se izrazio, doveo do "kraja izraelske okupacije Palestine i njene prestonice", treba da usledi nakon završetka "okupacije" protiv palestinskog naroda.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je pethodno Izrael i palestinski Hamas na hitan prekid vatre, apelujući na izraelsku vojsku da pokaže maksimalnu uzdržanost, a na Hamas da obustavi neselektivno raketiranje.

Više o tome, pročitajte OVDE.

On je takođe pozvao dve strane da dozvole intenziviranje posredničkih napora kako bi se okončale borbe, kao i pristup neophodnoj humanitarnoj pomoći.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.