HAMASOVI TUNELI NAJVEĆI STRAH IZRAELACA: Da li je OVO oružje odgovor na zamku Palestinaca?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2023, 16:11

HAMASOVI TUNELI NAJVEĆI STRAH IZRAELACA: Da li je OVO oružje odgovor na zamku Palestinaca?

Izraelske snage nadaju se da će im sunđeraste bombe pomoći tako da će zatvoriti tunele pre nego Hamas može kroz njih napasti.

U narednim nedeljama Izraelske obrambene snage planiraju da izvedu kopnenu ofanzivu na Gazu, iako bi ona mogla  da bude nešto manjeg opsega nego što se to očekivalo.

Nema sumnje da će vojnike IDF-a dočekati vrlo teško urbano okruženje u kojem će opasnost pretiti s gotovo svake strane. A jedan od ključnih elemenata koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će koristi militanti Hamasa, ali i drugih oružanih grupa poput Islamskog džihada, je mreža tunela ispod Gaze.

Kako bi doskočio nenadanom "iskakanju" protivnika iz zemlje, ili ih sprečili da u tunele pobegnu, izraelska vojska je počela da testira novi tip "oružja".

Reč o svojevrsnim "sunđerastim bombama" čija svrha nije da eksplozijom raznese nešto, već upravo suprotno, one aktiviranjem stvaraju već sloj pene koji se rapidno širi i učvršćuje. Ta pena bi onda ulaze/izlaze iz tunela zatvorila, piše The Telegraph.

IDF taj tip sprave ili oružja testira još od 2021. godine, a namenjen je upravo za korišćenje protiv takozvanog "Gaza metroa", to jest gore spomenute mreže tunela koja se ispod Gaza proteže stotinama kilometara, a koju militanti koriste ne samo kao sklonište, već i za skladišta oružja i municije, kao i za držanje talaca.

"Bomba" se u osnovi sastoji od plastične posude s metalnom pregradom koja odvaja dve tečnosti. Nakon što se pregrada izvuče, spojevi se pomešaju i dolazi do hemijske reakcije, a vojnik "bombu" u tom trenutku postavlja ili baca na mesto gde želi da dođe do stvaranja tvrde pene.

Interesting article regarding possible toolkit available to IDF to counter tunnel warfare, including “sponge bombs” and underground drones that can scale stairs. https://t.co/UMpJqLXwS0

— harry kleinstein (@harrykleinperk1) October 27, 2023

Međutim, problem s ovim "oružjem" je u tome da je rizično za upotrebu, štaviše, neki izraelski vojnici navodno su zbog rukovanja ovom "bombom", koja je u osnovi miks tečnosti, ostali bez vida.

Još jedna opcija za izraelske vojnike je da u tunele puste i robote. Međutim, njihov domet i efekat verovatno nije dostatan za tip operacije koju žele da izvedu.

Bomba ima i problem s dometom radio signala kojim se kontroliše robot, što je isti problem koji će mučiti IDF i prilikom slanja mikrodronova u tunele.

The Telegraph piše kako je IDF razvio i takozvane "mikro robote" koji čak mogu da se penju uz stepenice i nose eksploziv koji može da se detonira po potrebi.

- One stvari koje koristite na površini ne možete na isti način, ili s istim učinkom, koristiti ispod površine. Potrebna je posebna opremu da bi videli, kretali se prostorom, komunicirali međusobno i konačno, upotrebili smrtonosno oružje - ističe Džon Spenser, bivši američki zvaničnik koji predaje urbano ratovanje na Univerzitetu West Point.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"KAD PORASTEM BIĆU MUČENIK" Otkrivena jedna od najmračnijih tajni Hamasa! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2023

"Naš rat sa neprijateljima traje generacijama, najuspešnija generacija će pobediti u ratu"..Teroristička grupa Hamas navodno koristi decu, koju u posebnim kampovima obučavaju za borbu...Činjenica je da su militantnim grupama poput Hamasa i Islamskog džihada potrebni mladi ljudi. U posebnim kampovima...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.