HAKERSKI NAPAD U HRVATSKOJ: Procureli podaci sa 43.000 korisničkih naloga

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2020, 17:02

HAKERSKI NAPAD U HRVATSKOJ: Procureli podaci sa 43.000 korisničkih naloga

Hrvatska akademska i istraživačka mreža upozorila građane

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u istoriji, više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno, objavio je CARNET-ov Nacionalni CERT u Hrvatskoj.

Za kolekciju baza se veruje kako je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sastoji se od više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa.

- Međutim, kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te se moglo slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te se počne deliti putem privatnih Telegram i Discord kanala.

Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti - upozoravaju.

CARNET-ov Nacionalni CERT  (Hrvatska akademska i  istraživačka mreža) je analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47.000 korisničkih računa čiji domen završava na .hr, od čega je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

- Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna. Zato je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT-a. Tokom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obaveštenje o kompromitaciji s uputstvima kako zaštititi svoj korisnički račun - objavila je Hrvatska akademska i istraživačka mreža.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OGROMNO "CURENJE" PODATAKA Otkriveni podaci o 47.000 korisničkih računa u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 24.Nov.2020

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u istoriji, više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno, objavio je CARNET-ov Nacionalni CERT.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.