HAJKA NA BELI I CRNI KAPITAL

Izvor: Kurir, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAJKA NA BELI I CRNI KAPITAL

Država mora ući u tokove novca koji potiče od kriminala, ali ne sme da ima negativan odnos prema privatnom kapitalu, kaže Branislav Grujić

BEOGRAD - Branislav Grujić jedan je od najvećih srpskih biznismena koji rade van Srbije. Predsednik je firme „PSP farman“, koja spada u pet najvećih komercijalnih građevinskih kompanija u Moskvi i Moskovskoj oblasti. U razgovoru za Kurir Grujić govori o problemima naše privrede i razlozima zbog kojih strani kapital ne ulazi u Srbiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Problem Srbije je odliv mozgova. Siguran sam da će još nekoliko generacija napustiti ovu zemlju. Iako problem kadrova već duže vreme postoji, nema jasnog plana kako sprečiti taj samo-genocid. Sa sličnim problemom suočava se i Rusija, zato je predsednik države Vladimir Putin zadao sebi i biznismenima zadatak da se 1. septembra 2009. godine otvori najelitnija biznis-škola u Evropi, škola u koju će krenuti prva generacija studenata koji će preuzimati i dalje graditi Rusiju. Biće angažovani profesori iz celog sveta, kao i najuspešniji biznismeni, koji će prenositi svoja znanja novim generacijama. To je trenutno jedan od najvažnijih nacionalnih interesa Rusije, a ja sam ponosan što taj univerzitet gradi upravo naša kompanija. Vek u kome živimo je vek ljudskih resursa. Ko prvi stvori uslove u našem okruženju da mozgove iz sveta, a to znači i pare, privuče k sebi, napraviće ogroman bum - kaže Grujić.

On tvrdi da je Srbija imala veliku šansu da postane bezbedno utočište za biznis. Kako kaže, mogla je biti rezerva i za ruske poslovne ljude, koji danas intenzivno ulažu u Crnu Goru, ali ne i u Srbiju.

- Naše okruženje ne stoji, već se i ono bori za bolji život. A mi i dalje „imamo vremena za sve“. Tačnije, mi kao društvo najveću energiju trošimo na prošlost, na prošle ratove, prošle politike, prošle političare. Živimo u prošlosti, a drugi gledaju napred - smatra Grujić.

U Srbiji ga, kaže, jako iritira hajka na takozvani beli i crni kapital.

- Mora se jasno odvojiti kapital od porekla novca. Država mora da uđe u tokove crnog novca, koji potiče od kriminala, ali, s druge strane, ne sme da ima negativan odnos prema privatnom kapitalu. U Srbiji još iz vremena socijalizma postoji negativan stav prema privatnom kapitalu, jer čim se pomene ta reč, odmah se misli da je reč o nekom lopovluku ili prevari! Hoćemo kapitalizam bez kapitalista. To ne postoji, kao što nikad nije postojalo, niti je bilo društva u kome su svi bogati. Ovde kod nas se na negativan način govori o tajkunima, a ruski predsednik Putin svakodnevno sarađuje sa petnaest-dvadeset najbogatijih ljudi Rusije. Tako gradi snažnu ekonomsku silu i štiti ruski biznis. I to je sjajan primer sinergije dve važne komponente svakog društva, politike i biznisa - dodaje naš sagovornik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.