HAJKA

Izvor: Kurir, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAJKA

"Delta" podnela krivičnu prijavu protiv predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj

BEOGRAD - Kompanija "Delta" je Drugom opštinskom javnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj, izjavio je šef advokatskog tima te kompanije Goran Draganić.

- Verica Barać je javno iznela niz neistina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << netačnih, paušalnih ocena, bez ijednog dokaza i bez pravnog osnova za iznete tvrdnje i prekoračila granicu svojih ovlašćenja, nanela nemerljivu štetu "Delti" i svojim tvrdnjama indukovala negativnu medijsku kampanju protiv najveće srpske privatne kompanije - rekao je Draganić.

S druge strane, Verica Barać nije se previše uzbudila zbog krivične prijave protiv nje koja je stigla iz najmoćnije privatne kompanije u Srbiji. Ona smatra da je namera te krivične prijave tužbe u stvari manipulacija i da ona treba da skrene pažnju javnosti sa glavne teme - nezakonitih radnji prilikom kupovine "C marketa".

Baraćeva je u izjavi za Kurir objasnila da advokati "Delte" najavljujući krivične prijave preko medija vode hajku i vrše pritisak i na nju, ali i na Komisiju za zaštitu konkurentnosti.

- Ako neko hoće da me tuži, onda neka to uradi i to treba da se završi na sudu. Zašto se to toliko najavljuje u medijima? To ne može nikako drugačije da se shvati nego kao vid pritiska. Ispada da je Miškoviću samo Savet za borbu protiv korupcije problem. Ako je tako onda smo mi ponosni na svoj rad jer mi nismo zaboravili Miškovićevo poreklo kapitala i kako je kupio "C market" - kaže Barać.

Ona navodi da je glavna teme kojom bi trebalo da se bave mediji ta kako je "Delta" kupila "C market" bez dozvole Komisije za zaštitu konkurentnosti.

- Komisija je donela rešenje po kome "Delta" nije mogla da kupi "C market". To rešenje je odbijeno na Vrhovnom sudu i sada Komisija treba da donese novo. Iako Komisija nije donela novo rešenje, "Delta" je kupila "C market". A samo je Komisija ovlašćeno državno telo koje je moglo da donese takvu odluku. Ja samo postavljam pitanje kako je to neko iznad zakona. Pa i Evropska komisija je potvrdila naše nalaze da u Srbiji ne postoji tržišna utakmica - navodi Barać.

Pošto se pravni zastupnik "Delte" Goran Draganić pozvao na analizu tržišta Privredne komore Srbije u kojoj piše da ova kompanija nema monopol, predsednica Saveta kaže da se taj izveštaj Komisija ne mora da uvaži.

- "Delta" taj izveštaj nije ni dostavila Komisiji iako joj je dat naknadni rok. Pitanje je zašto su to uradili kada su imali mogućnost. S druge strane, Komisija je jedini organ koji odlučuje o monopolu i ona je tu da oceni i da prihvati taj izveštaj ili ne. Taj izveštaj ne zaslužuje neku veliku pažnju - navodi Baraćeva.

Na pitanje da li se plaši sudskih pretnji, Verica Barać odgovara da se ne plaši i opet ponovila da tužbama treba da se bave sudski organi a ne da se vodi hajka u medijima.    [ antrfile ]

KOMISIJA JE NEZAVISNA

Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga izjavio je da ne može da stane na stranu onih koji proizvoljno daju ocenu da u Srbiji postoje monopoli.

- Ako monopoli postoje, to treba da utvrdi Komisija, na stručan način, za šta je potreban veliki broj podataka, a ne nečiji proizvoljni utisak. Država podržava antimonopolsku komisiju, ali ne može da utiče na njen rad. Komisija je nezavisno telo izabrano od Skupštine i Vlada i ministarstvo ne mogu da se mešaju u njihov rad - kazao je Bubalo.

Bubalo je rekao da je Srbiji potrebna velika firma i regionalni ekonomski lider, poput Delta holdinga.

- Srbiji je potreban regionalni ekonomski lider i nije svako ko je dominantan na tržištu istovremeno i monopolista - naveo je Bubalo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.