Izvor: B92, 17.Sep.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HADZIC: VOJSKA MORA DA SPRECI I NASILNO OCUVANJE VLASTI

'Ovom izjavom, nacelnik generalstaba demantovao je portparola Vojske Jugoslavije koji je rekao da ce vojska na izborima postovati narodnu volju', ocenio je u izjavi za program B2-92 Miroslav Hadzic, ekspert Instituta za civilno-vojne odnose. On je dodao da najave generala Pavkovica nisu iznenadjujuce ali da mogu biti razocaravajuce - za jedan deo gradjana - koji ocekuju od Vojske da se ponasa kao institucija cele drzave. 'Iz svega se jasno vidi na kojoj politicko - ideoloskoj poziciji se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalazi vojni vrh i nacelnik Generalstaba', konstatuje Hadzic i objasnjava: "Prvo, general je zamenio teze samim cinom uporedjivanja NATO intervencije i izbora, prejudicirao je stvar - unapred nagovestavavajuci, sto moze biti javna priprema terena za unutrasnju upotrebu vojske u slucaju da rezultati izbora ne budu po volji vladajucoj oligarhiji. Medjutim, vazno je reci da to ne mora znaciti da je to stav i pripadnika Vojske Jugoslavije".

"Vojska Jugoslavije moze da se upotrebi u unutrasnjim sukobima u okviru vanrednog stanja", kaze Hadzic. On precizira da pre toga nadlezne savezne drzavne institucije moraju da proglase vanredno stanje kao i opasnost od nasilnog osvajanja vlasti i dodaje:

"General je zaboravio da pomene da vojska ima obavezu i da spreci nasilno ocuvanje vlasti. Bilo je najava da ce biti nasilnog ocuvanja vlasti i on je bio obavezan da kaze da vojska ima obavezu i da se spreci nasilno ocuvanje vlasti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.