Izvor: Blic, 02.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guzenbauer: Priznaćemo nezavisnost Kosova

Evropska unija još pokušava da pronađe stav koji bi omogućio jedinstvo svih zemlja članica kada je reč o statusu Kosova, ali to nije sprečilo austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera da juče najavi da će Austrija među prvima priznati nezavisnost Kosova.



- Nećemo sedeti u prvim redovima i gledati šta drugi rade - rekao je on i najavio da će Austrija zasigurno biti među onima koji će o tom pitanju imati jasan stav i pokazati kuda se ide. Austrijski kancelar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je, u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova, apelovao na srpsko i kosovsko rukovodstvo da sarađuju sa EU i da izbegavaju provokacije. Guzenbauer je objasnio da Evropa želi da, u savladavanju „ovog poslednjeg velikog nerešenog pitanja 20. veka", deluje ujedinjeno.

Belgijska prelazna vlada moći će da prizna nezavisnost Kosova, izjavio je danas šef belgijske diplomatije Karel de Guht.

„Ova vlada je punopravna vlada, ona može da prizna nezavisnost (Kosova)", rekao je De Guht tokom obilaska Kosovske Mitrovice u kojoj su raspoređeni belgijski vojnici Kfora. De Guht se takođe založio za „koordinisanu izjavu" 27-članica EU o priznavanju nezavisnosti Kosova. Kako ocenjuje agencija Frans pres, 20-ak zemalja EU spremno je da prizna nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom kao što to predviđa plan Martija Ahtisarija.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je nedavno ocenio da bi dalje odlaganje rešavanja statusa Kosova moglo izazvati nestabilnost u regionu, ali je, istovremeno, izrazio i izvesnu nelagodu zbog mogućnosti da se čitav proces nastavi van okvira Saveta bezbednosti UN. Novi izveštaj generalnog sekretara UN, odnosno njegovog specijalnog izaslanika na Kosovu, Nemca Joahima Rikera će 9. januara razmatrati Savet bezbednosti UN, uz prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića.

Da je ocena generalnog sekretara UN Ban Ki Muna pogrešna smatra Slobodan Samardžić, ministar za KiM, i podvlači da će „pre secesija Kosova od Srbije izazvati nestabilnost u regionu nego sprečavanje secesije".

- Generalni sekretar UN treba da vodi računa o poštovanju međunarodnog prava, a ne o separatističkim aspiracijama militantnih predstavnika nacionalnih manjina. Ako bi došlo do priznavanja nelegalno otcepljenog Kosova, bio bi to znak svim separatističkim pokretima u svetu da je tako nešto dopustivo -zaključio je Samardžić.

Ahtisari: Status u naredna tri meseca

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari juče je izjavio da veruje da će status Kosova biti rešen u prvoj četvrtini 2008 godine.

- Kako će ono izgledati drugo je pitanje - kazao je on i dodao da se u ovom trenutku „ne dešava puno toga kada je reč o Kosovu, s obzirom na to da Savet bezbednosti UN o tom pitanju nije uspeo da postigne saglasnost".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.