Guverner Centralne banke Albanije pod pritiskom nakon istrage krađe

Izvor: Southeast European Times, 12.Avg.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guverner Centralne banke Albanije pod pritiskom nakon istrage krađe

Zahtev za smenu je usledio nakon što je banka saopštila da su službenici ukrali milione u četvorogodišnjem periodu.

12/08/2014

Lindita Komani za Southeast European Times iz Tirane -- 12.8.2014.

Civilno društvo u Albaniji poziva guvernera Centralne banke Albanije da podnese ostavku, nakon što je otkriveno da su službenici banke ukrali preko 7 miliona dolara u četvorogodišnjem periodu.

Komisija banke za puštanje novca u opticaj i inventuru >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << razotkrila je krađu i obavestila tužilaštvo zemlje krajem jula.

Policija je do sada uhapsila 10 službenika banke, uključujući direktora jednog odeljenja, i sada sprovodi istragu.

Banka je odmah smenila šefove sektora u odeljenju za izdavanje novca i dva kontrolora u odeljenju za bezbednost i zaštitu. Takođe je saopštila da je imenovala novog direktora.

Ali, građansko društvo organizovalo je proteste ispred kancelarije Centralne banke Albanije u Tirani, tražeći ostavku guvernera banke Ardiana Fulanija.

Predstavnici građanskog društva kažu da je krađa pokazala da postoji korupcija u banci i da je oslabila poverenje u najvišeg bankarskog zvaničnika u zemlji. „Ljudi traže ostavku guvernera ili da ga smeni parlament. Pored toga, traže da parlamentarna komisija istraži krađu i zloupotrebe u toj instituciji“, rekao je Zirkov Diša, organizator protesta, u izjavi za SETimes.

Drugi kažu da je krađa u središtu glavne finansijske institucije u zemlji parališući pokazatelj korupcije.

„Fulani je uspostavio sistem bankarskih zakona u kojem potrošač nikada ne može da se zaštiti od privatnih banaka. To je albanske građane koštalo milijarde i dovelo do uništenja njihovog blagostanja i njihovog života“, rekao je Altin Godžaj, direktor nevladine organizacije Kancelarija za zaštitu potrošača u Tirani, u izjavi za SETimes.

Parlament je postavio guvernera banke na osnovu preporuke predsednika države. Fulani je počeo da obavlja svoj sedmogodišnji mandat 2011. godine.

Vlada je rekla da želi da pruži uveravanja građanima da pažljivo prati istragu.

„Vlada smatra da je jednako važno da se počinioci kazne za primer i da se Centralna banka Albanije pozicionira iznad toga, uz uvažavanje njene nezavisnosti“, navodi se u vladinom saopštenju od 6. avgusta.

Albanska asocijacija banaka objavila je prošle nedelje saopštenje kako bi pružila uveravanja javnosti da finansijski tokovi nisu pogođeni.

„Uprkos teškom incidentu, celokupan finansijski sistem preduzeo je neophodne mere da osigura normalnu ponudu likvidnosti na međubankarskom tržištu, dok su komercijalne banke konstantno posvećene striktnom usklađivanju sa regulatonim okvirom i preduzimaju neophodne mere za ostvarivanje bezbednosnih i zaštitnih radnji“, navodi se u saopštenju.

Međutim, predstavnici građanskog društva kažu da ovaj problem predstavlja puno više od tehničkog monetarnog pitanja i da će pojačati proteste ukoliko guverner ne podnese ostavku ili ne bude smenjen.

„Politička klasa i državni službenici, koji su plaćeni kroz poreze, moraju prema albanskim građanima da postupaju sa dignitetom. Albanski građani ne mogu beskonačno da budu pljačkani“, kaže Diša.

Šta albanske vlasti mogu da učine da zaustave krađu u javnim finansijskim institucijama? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.