Izvor: Piplmetar.rs, 24.Maj.2023, 12:30

Gutereš osudio međunarodnu zajednicu: UN prošle godine zabeležile najmanje 16.988 smrtnih slučajeva civila u 12 oružanih sukoba

Beta-AFPdanas 11:00

Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš osudio je „neuspeh“ međunarodne zajednice da „zaštiti“ civile od oružanih sukoba.
Broj žrtava sukoba i humanitarnih posledica tih sukoba povećao se za više od 50 odsto između 2021. i 2022. godine.
„Istina je strašna: svet ne ispunjava svoje obaveze da zaštiti civile, obavezu zagarantovanu međunarodnim humanitarnim pravom“, rekao je sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << je Gutereš pred Savetom bezbednosti.
Sastanak Saveta bezbednosti je održan na zahtev predsedavajuće ovog meseca, Švajcarske, kako bi se razgovaralo o izveštaju generalnog sekretara o „zaštiti civila u oružanim sukobima“.
Prema tom dokumentu, „UN su 2022. godine zabeležile najmanje 16.988 smrtnih slučajeva civila u 12 oružanih sukoba, što je povećanje od 53 odsto u odnosu na 2021. godinu“.
„Samo u Ukrajini Ujedinjene nacije imaju podatak o 7.957 ubijenih civila i 12.560 povređenih, iako su ove brojke verovatno veće“, rekao je Gutereš.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Najnovije
Svet



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.