Gutereš: Odnosi Rusije i SAD slični kao u Hladnom ratu

Izvor: B92, 29.Mar.2018, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš: Odnosi Rusije i SAD slični kao u Hladnom ratu

Njujork -- Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da su odnosi Rusije i SAD pogoršani do situacije slične "onoj u kojoj smo živeli tokom Hladnog rata".

Nekoliko dana pošto su SAD saopštile da će da proteraju 12 ruskih diplomata pri UN zbog "slučaja Skripalj", Gutereš je pozvao Vašington i Moskvu da ponovo uspostave liniju komunikacije radi sprečavanja bilo kakve pojave napetosti, prenela je agencija Rojters.

"Tokom Hladnog rata postojao je mehanizam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komunikacije i kontrole da bi se sprečili incidenti, da bi se osiguralo da stvari neće da izmaknu kontroli kada tenzije skoče. Takvi mehanizmi su nestali", rekao je Gutereš i dodao da veruje da su "ti mehanizmi opet neophodni".

SAD su u ponedeljak saopštile da će da proteraju 60 ruskih diplomata, uključujući 12 pri misiji UN u Njujorku.

Time su se pridružile vladama širom Evrope koje su najavile da će da proteraju ruske diplomate zbog trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije nervnim agensom početkom marta u Engleskoj.

Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripalja, što Moskva odlučno negira.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Guteres: Odnosi SAD i Rusije slični onim u vreme Hladnog rata

Izvor: RTS, 29.Mar.2018

Odnosi Rusije i SAD pogoršani su do situacije slične "onoj u kojoj smo živeli tokom Hladnog rata", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres. . Nekoliko dana pošto su SAD saopštile da će da proteraju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.