Gutereš: Nove tehnologije donose prednosti, ali i opasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2018, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš: Nove tehnologije donose prednosti, ali i opasnosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas "ogromne prednosti" novih tehnologija, ali je istovremeno upozorio da je ključno da svet izbegava "autonomne mašine koje mogu da ubijaju ljude bez ljudske kontrole".

"To smatram ne samo politički neprihvatljivim, već i nemoralnim i mislim da bi to trebalo zabraniti međunarodnim pravom", rekao je Gutereš Rojtersu, tokom konferencije o tehnologijama "Veb samit" koja je danas otvorena u Lisabonu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Nove tehnologije omogućile su dizajniranje sve autonomnijih oružanih sistema, od dronova do tenkova, a za potencijalnu upotrebu u ratovima razvijaju se i roboti, napominje britanska agencija.

Gutereš kaže da trenutno ne postoji međunarodni konsenzus da se "međunarodno humanitarno pravo primenjuje na sajber upotrebu u konfliktnim situacijama".

"To je oblast u kojoj bi, smatram, međunarodna zajednica morala da nastupi jedinstveno", rekao je on, dodavši da bi UN mogle da funkcionišu kao platforma za saradnju u sajber prostoru kako bi se postavila pravila ponašanja.

Najgore je, upozorava Gutereš, biti "naivni i neupućeni optimista".

Da bi počela ovaj posao, svetska organizacija je ove godine oformila visoku komisiju za digitalnu saradnju, na čelu sa Melindom Gejts i Džekom Ma, izvršnim direktorom kineskog giganta u domenu elektronske trgovine "Alibaba".

Ipak, Gutereš ukazuje da bi međunarodne podele mogle da otežaju saradnju u sajber prostoru, pogotovu u vreme kada postoji nova tendencija da se u pitanje dovode "multilateralni mehanizmi koji su jedini način da se odgovori na globalne izazove".

Prvi čovek UN je, istovremeno, podvukao da veruje da su digitalno doba i tehnologije donele velike koristi, uključujući nove načine borbe protiv bolesti i gladi.

"Jasno je da nam je tehnologija saveznik", zaključio je Gutereš, ukazujući na oblasti kao što je alternativna energija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gutereš: Nove tehnologije donose prednosti, ali i opasnosti

Izvor: Blic, 06.Nov.2018, 08:38

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je "ogromne prednosti" novih tehnologija, ali je istovremeno upozorio da je ključno da svet izbegava "autonomne mašine koje mogu da ubijaju ljude bez ljudske kontrole".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.