Gunj od čoje

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2019, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gunj od čoje

Portal "Vesti-online" vam u okviru rubrike "Riznica" prenosi narodne običaje i verovanja, kao i tumačenja reči, koje je zabeležio velikan čuvanja srpske tradicije Vuk Stefanović Karadžić.

Dragom često opraštaj, sebi nikad. (Narodna mudrost)

Iz Vukovog rječnika

Korporan - "u Srbiji po selima korporan se zove od plavetne čohe haljina sa rukavima do niže pojasa, koja se oblači vrh dečerme, po kojoj se opasuje, a u Biograd gđekoji zovu korporan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << voliki gunj koji se postavlja čojom." Vuk ne opisuje šta je dečerma.

Očevina ili imanje

Baština - "očevina, ili ono mjesto gde se ko rodio". Drugo značenje reči je zemljišno ili neko drugo nepokretno imanje i prihod koji ono donosi, kao u narodnim stihovima: "Muka naša, a baština tvoja". U današnje vreme, to je reč za nasleđe i zaostavštinu, a najbliže je Vukovim primerima: "Niko nema kuće ni baštine" ili "Kuća mu je kamena pećina, a baština zelena planina."

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.