Izvor: Blic, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gugl" ulazi u tržište mobilnih telefona

Svetski internet gigant "Gugl" (Google) najavio je da će sredinom iduće godine početi sa proizvodnjom novog softvera, zasnovanog na otvorenoj platformi Linuks (Linux), koji će, kako se nadaju u toj kompaniji, postati sastavni deo čitave serije mobilnih telefona i predstavljati značajan napredak za internet "u pokretu".



Novi softver, nazvan "Android", trebalo bi da omogući priključivanje na Internet uz pomoć mobilnog telefona jednako lako kao preko kompjutera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U tom projektu "Gugl" će sarađivati sa četiri mobilna proizvođača "Samsungom", HTC-om, "Motorolom" i "El dži elektroniksom" (LG Electronics). U partnerstvo sa vodećim svetskim internet pretraživačem ući će i najveći mobilni operateri "Ti mobajl SAD" (T-mobile USA), "Čajna mobajl" (China Mobile), španska "Telefonika" (Telefonica) i italijanski "Telekom" (Telecom), a u razvoj "Gugl fona" (Google Phone) uključiće se i "Intel" ili "NVidia".

U alijansu sa "Guglom" u oblasti mobilne telefonije, pod firmom "Open hendset alajens" (Open Handset Alliance) ušle su, za sada, ukupno 33 partnerske firme.

Među firmama koje "Guglu" nisu obećale podršku u realizaciji ovog projekta su, naravno, njegov najveći konkurent, "Majkrosoft" (Microsoft) i najveći proizvođač mobilnih telefona, "Nokija" (Nokia).

Analitičari, na koje se pozivaju agencije, ističu da bi "Guglov" softver mogao da doprinese pojeftinjenju mobilnih telefona i usluga. Stručnjaci ovaj korak "Gugla" smatraju nastojanjem te kompanije da konkuriše kompanijama "Majkrosoft", "Riserč in Moušn" (Research in Motion), "Palm" i "Simbijen" (Symbian), koji izrađuju softver koji se koristi u sadašnjim mobilnim telefonima.

"Gugl", kako se ocenjuje, ulaskom u novu oblast poslovanja želi da dobije veći uticaj u sektoru u kome bi, prema svim prognozama, prihodi od reklama trebalo da rastu značajno brže od profita od telefoniranja ili slanja SMS poruka. Dobro ciljana, a samim tim i efektivna reklama, već danas je "Guglov" glavni izvor prihoda, a da je to "održivi biznis model" pokazuje i stalni rast akcija "Gugla", ukazuju analitičari.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.