Gugl slavi jedanaesti rođendan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2009, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gugl" slavi jedanaesti rođendan

BEOGRAD - Mnoge od onih koji su jutros pokušali nešto da potraže preko najvećeg svetskog Internet pretraživača "Gugla", iznenadio je znak kojim je obeležena početna stranica - umesto jednog, u nazivu i zaštitnom znaku sajta pojavila su se dva "L".

Već na istoj stranici autori sajta nude objašnjenje - dva "l" liče na broj 11, a danas je "Guglov" 11 rođendan!

"Gugl" veoma često značajne datume u svetskoj (ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i svojoj istoriji) obeležava specijalnim dizajnom početne strane. Tako je 10. jula ove godine obeležio godišnjicu rođenja Nikole Tesle.

"Gugl" je najčešće korišćen pretraživač na "netu" - svakoga dana se koristi nekoliko stotina miliona puta, na više od 100 jezika.

Razvili su ga 1997. godine tadašnji studenti Stenford univerziteta u Kaliforniji Leri Pejdž i Sergej Brin, a kompanija koja njime upravlja osnovana je 4. septembra 1998. godine. Od tada je svakog septembra obeležavala rođendan, ali različitog datuma. Poslednjih godina se, međutim, ustalio 27. septembar.

"Gugl" je danas jedna od velikih svetskih firmi. Prošle godine je imala promet od 21.796 milijardi dolara i neto zaradu od 4,227 milijardi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.