Gruzija, protesti uoči izbora

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzija, protesti uoči izbora

Masovni protesti protiv gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija uoči parlamentarnih izbora. Najveći rival postojećem režimu bivši saborac i finansijer Bidzina Ivanišvili.

Uoči parlamentarnih izbora u Gruziji, koji se održavaju 1. oktobra masovni protesti građana, nezadovoljnih političkom i ekonomskom situacijom u zemlji. Režimu predsednika Mihaila Sakašvilija najveći rival je bivši saborac i finansijer, Budzina Ivanišvili. Ustavnom reformom, novi premijer Gruzije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imaće veća ovlašćenja.

U zemlji takozvane mirne revolucije ruža, koja je 2003. godine označila nastavak udaljavanja Gruzije od vekovnog strateškog partnera Rusije, masovni protesti zbog, kako tvrdi opozicija, izdaje demokratskih vrednosti.

Režim Sakašvilija, inače miljenika Zapada, optužen je za autokratiju i siromaštvo u zemlji u kojoj je nezaposlen svaki peti stanovnik i gde je prosečna plata manja od 300 evra.

"Nova demokratska vlada postala je režim koji narod više ne želi. Hoćemo pravedniju i bogatiju zemlju", kaže jedna protivnica režima.

Trećina građana podržava vladajući "Jedinstveni nacionalni pokret". Uoči izbora, vlasti su uznemirili snimci zlostavljanja zatvorenika u Tbilisiju, zbog čega je smenjeno dvoje ministara.

"Pitam one koji su snimili zlostavljanje u zatvoru - zašto su do sada skrivali snimak? Ruskim novcem vode propagandu, želeći da ovi izbori vrate zemlju u mračna vremena i rusku imperiju", kažepredsednik Gruizije Mihail Sakašvili.

Demokratske reforme, strane investicije i približavanje zemlje i Zapadu i Rusiji - obećava blok "Gruzijski san", Bidzina Ivanišvilija, koji je godinama pomagao Sakašvilijevu vlast. Pedesettrogodišlji biznismen, čija imovina vredna šest i po milijardi dolara dostiže gotovo polovinu bruto domaćeg proizvoda - odbacuje optužbe da je ruski špijun.

Opozicioni lider Bidzina Ivanišvili kaže da u je Gruziji investirao milijardu i 700 miliona dolara. "Da li to rade agenti Kremlja? Sakašvili je izgradio autoritarni režim, ubeđujući Evropu i Ameriku da gradi demokratiju", kaže Ivanišvili.

Značaj izbora pojačava i geopolitička pozicija Gruzije u centralnoj Aziji. Tbilisi želi približavanje Evropskoj uniji i članstvo u NATO-u, verujući da bi tako lakše vratio suverenitet nad Abhazijom i Južnom Osetijom, izgubljen 2008. godine u kratkom ratu sa Rusijom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.