Grupe za predškolce u pirotskim selima

Izvor: RTS, 19.Okt.2018, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupe za predškolce u pirotskim selima

Kako bi mlade ljude zadržala na selu lokalna samouprava Pirota donela je niz mera, među kojima je i jednokratna pomoć od 40 hiljada dinara za svako novorođenče. o ne isključuje ostale vidove pomoći, a od ove jeseni u seoskim školama otvarena su i predškolska odeljenja.
U staroplaninskom selu Temska i do sada je bilo đaka, ali je Osnovna škola bogatija za još jedno odeljenje sa šestoro mališana, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji od ove jeseni pohađaju vrtić.

To predstavlja nadu za ovo selo, ali i veliko olakšanje za decu i njihove roditelje.
Nadležni u predškolskoj ustanovi nastoje da sva deca koja žive u selima budu obuhvaćena pripremnim predškolskim programom.
"Imamo pet vaspitača u selima, a četiri vaspitača u grupama, baš novoformiranih grupa po selima. I vaspitača u patronaži, mogu da se pohvalim, da smo, možda, jedinstveni u Srbiji. To je vaspitač koji obilazi punktove, gde imamo u selima jedno ili dva deteta", kaže Milka Colić, direktorka PU "Čika Jova Zmaj" u Pirotu.
Uprkos činjenici da je sve manje dece u selima, lokalna samouprava Pirota stalno uvodi nove populacione mere.
"Uveli smo još jednu kategoriju dece koja ostvaruju pravo na regresiranje u celosti svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi.To su deca koja žive na selu a koja pohađaju predškolski program u objektu u seoskom naselju", navodi Nadica Adamović, šef službe dečje zaštite.
Pored ove, za još 15-tak mera koje se odnose na povećanje nataliteta i podršku porodici, iz gradskog budžeta godišnje se izdvaja oko 60 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.