Grupa gradjana Crne Gore nastavila s blokadom puta Podgorica-Nikšić

Izvor: Beta, 11.Apr.2021, 16:19

Grupa gradjana Crne Gore nastavila s blokadom puta Podgorica-Nikšić

Grupa gradjana danas je, četvrti dan zaredom, blokirala saobraćaj na magistralnom putu Podgorica-Nikšić, u mestu Bogetići, zbog najave izmene kriterijuma za dobijanje crnogorskog državljanstva.Okupljeni su danas bakljadom pozdravili postavljanje crnogorske zastave, duge šest i široke tri metra, koja se vijori sa Ostroga.Zastava je postavljena na brdo prethodne noći.Najavili su da će saobraćaj biti blokiran do 16.00.Grupa koja sebe predstavlja kao "Inicijativni odbor slobodnih gradjana" traži od Vlade da odustane od Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, ili da u proces promene propisa uključi "poslanike suverenističkog bloka i, posebno, predstavnike svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori".Zahteve su saopštili u petak i dali Vladi rok od tri dana da se o njima izjasni. Najavili su radikalizaciju protesta ako se izvršna vlast ne odredi prema zahtevima.Za sada nema odgovora Vlade, koja želi da promeni kriterujume za sticanje crnogorskog državljanstva, odnosno, kako sama navodi, da ih uskladi s postojećim zakonom i Ustavom.Protiv promene propisa su Demokratska partija socijalista, Mila Djukanovića i ostale stranke opozicije koje izmene tog propisa vide kao "pokušaj izbornog inženjeringa, promene strukture stanovništva i agresivnog posrbljavanja". Vlada takve ocene negira.Policija je juče uručila prekršajne prijave gradjanima zbog blokade saobraćajnica.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Ko su crnogorske komite, kojih se svi odriču

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Apr.2021, 11:34

BEOGRAD - Patriotsko-komitski savez Crne Gore i navodna grupa građana "Crnogorsko proljeće" za danas su najavili nove antivladine proteste, kojima zahtijevaju ostavku premijera Zdravka Krivokapića, zbog najavljenog usvajanja odluke o kriterijumima za sticanje državljanstva prijemom i izmjene ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.