Grupa Pravda za Davida: Opstajemo i nastavljamo

Izvor: B92, 19.Jan.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa Pravda za Davida: Opstajemo i nastavljamo

Grupa "Pravda za Davida" saopštila je da opstaje uprkos sve brutalnijim napadima, te uprkos činjenici što Davor Dragičević nije u mogućnosti da slobodno deluje.

Aktivisti grupe "Pravda za Davida" Dragan Dabić i Ozren Perduv izjavili su na konferenciji za novinare u Banjaluci da će nastaviti da deluju, jer ih na to obavezuju nepravda i tuga roditelja ubijenog mladića, kao i traženje istine i pravde za Davida Dragičevića.

Oni su naveli da grupa deluje 300 dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da je od nestanka Davida Dragičevića prošlo deset meseci.

Mladić je nestao 18. marta prošle godine, a njegovo beživotno telo je pronađeno u ušču rečice crkvena u Vrbas 24. marta 2018. godine.

Policija je prvo tvrdila da je smrt mladića "zadesna", ali je Okružno tužilaštvo Banjaluka kasnije otvorilo istragu o ubistvu Davida Dragičevića.

Ozren Perduv i Dragan Dabić su ukazali na brojne propuste tužilaštva, policije, tvrdeći da je, uporedo s tim, vlast u RS, svesno usmeravala istragu u pogrešnom pravcu.

"Nestao je izveštaj mrtvozornika, koji je utvrdio da Davidovo telo nije bilo 36 sati u vodi, da u džepovima nije bilo mobitela, zbog čega osnovano sumnjamo da je taj izveštaj nestao jer se ne uklapa u priču institucija. Šta je Tužilašto poduzelo da utvrdi ko je odgovoran zbog nestanka ovog izveštaja?", naveli su aktivisti grupe "Pravda za Davda".

Prema njihovim rečima, u samu istragu se "upleo" i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, koji je rekao da je smrt mladića nastupila utapanjem.

"Zašto se ministar upleo u istragu, to nije njegov posao. Nigde u svetu to ministri ne rade. U istragu se upleo i bivši predsednik RS Milorad Dodik, koji je tražio da se obavi dodatna ekspertiza smrti. Da li je predsednik ovlašten usmeravati istragu i kako može policija izvršavati njegove naredbe", upitali su Perduv i Dabić.

Prema njihovim rečima, da je tužilac radio svoj posao, istragu ne bi vodila policija već sam tužilac.

Policija je posle velikog skupa i protestne šetnje građana 30. decembra prošle godine zabranila skupove grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine.

Od 25. decembra do 31. decembra bilo je privedeno i saslušano oko 20 članova ove grupe, a protiv Davora Dragičevića podneta je krivična prijava za "pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srpske".

Davor Dragičević poslednji put je viđen oko 23 časa 30. decembra blizu džamije Ferhadija, kada su ga opkoljavala dva kordona specijalne policije.

Od tada, on se dva puta oglasio putem Frejsbuk grupe "Pravda za Davida" sa nepoznate lokacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.