Grupa LockBit tvrdi da je hakovala TSMC i traži 70 miliona dolara, fabrika negira

Izvor: Piplmetar.rs, 30.Jun.2023, 21:30

Grupa LockBit tvrdi da je hakovala TSMC i traži 70 miliona dolara, fabrika negira

Ransomware hakerska grupa LockBit navodno je hakovala TSMC, najuspešniju svetsku fabriku za proizvodnju čipova, a za otkup do 6. avgusta traži joj 70 miliona dolara uz pretnju da će u javnost pustiti znatnu količinu osetljivih podataka. TSMC negira hakerski napad i navodi da je u stvari napadnut jedan od njihovih dobavljača harvdera, piše Tom’sHardware.
U saopštenju koje je tajvanski TSMC poslao portalu piše da je fabrika svesna da se nedavno desio hakerski napad na jednog od njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << dobavljača hardvera što je dovelo do curenja informacija u vezi sa početnom postavkom i konfiguracijom servera.
Međutim, kako kažu, u fabrici svaka hardverska komponenta prolazi kroz niz provera uključujući i bezbednosne konfiguracije, i to sve pre nego što se instalira u TSMC sistem. Nakon što su nadležni obavili pregled, utvrdili su da incident sa dobavljačem „nije uticao“ na poslovanje fabrike ili ugrozio informacije o klijentima.
Kao odgovor na situaciju koja je navodno zadesila dobavljača, TSMC je prekinuo deljenje podataka sa tim dobavljačem u skladu sa bezbednosnom procedurom.
Grupa LockBit navodno hakovala TSMC sa „produženim rokom“ Zloglasna hakerska grupa je svoju početnu pretnju ka TSMC fabrici objavila još 29. juna sa rokom od sedam dana za ispunjenje zahteva ili bi u suprotnom u javnost pustila osetljive poslovne informacije. Međutim, grupa je potom produžila rok do 6. avgusta, a kao jedan od dokaza, na Twitter mreži pojavile su se slike ekrana koji sadrže mejl sa @tsmc.com.

Twitter / @vxunderground
Portal Tom’s Hardware piše da je hakovani dobavljač u stvari Kinmax Technology, takođe kompanija sa sedištem na Tajvanu, koja se bavi umrežavanjem, skladištenjem, upravljanjem kao i, ironično, bezbednošću bazama podataka. Ova kompanija radi sa velikim multinalcionalnim tehnološkim gigantima kao što je Microsoft, Cisco, Nvidia, HPE i drugi.

Twitter / @vxunderground
Ova kompanija tvrdi da je napadnuto samo njeno „interno specifično okruženje za testiranje“, što je potom rezultiralo curenjem informacijama. To znači, tvrde, da se većina otkrivenih podataka odnosila na podrazumevana uputstva za podešavanje koje kompanija isporučuje svojim klijentima.
S obzirom na to da dolaze oprečne informacije od dva aktera u ovoj situaciji, nastavljamo da je pratimo kako bismo utvrdili šta je zaista tačno. Ukoliko se ispostavi da je TSMC lagao, to mu osim, podrazumevanog curenja informacija u tom slučaju, svakako može katastrofalno ugroziti, ako ne i najbolji, ugled na svetskom tržištu proizvođača čipova.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.