Gruevski ostao bez poslaničkog imuniteta

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski ostao bez poslaničkog imuniteta

Parlament Makedonije oduzeo je popodne poslanički imunutet Nikoli Gruevskom, bivšem makedonskom premijeru koji je prebegao u Mađarsku.

Oduzimanje imuniteta je predložio Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja na zahtev krivičnog suda u Skoplju da bi mogao da mu se odredi pritvor u šest krivičnih postupaka koji se protiv njega vode.

Predlog za oduzimanje poslaničkog imuniteta bivšem makedonskom premijeru na plenarnoj sednici usvojen je bez rasprave.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oduzimanje imunuteta glasala su 62 poslanika u parmenetu sa 120 mesta, dok toj plenarnoj sednici nisu prisustvovali poslanici opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski počasni predsednik.

Gruevski, koji je u jednom sudskom postupku već pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, pobegao je 11. novembra u Mađarsku da bi izbegao služenje kazne i u toj zemlji u ekspresnom postupku dobio politički azil.

Parlamentarna većina je prethodno pokušala da oduzme poslanički mandat Gruevskom, pošto je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, ali nije uspela da dobije podršku opozicionih poslanika za potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 glasova.

Na redovnoj koordinacionoj sednici predsednika parlmenta sa šefovima poslaničkih grupa, kojoj nije prisutvovao predstavnik VMRO DPMNE, dogovoreno je da se posle šest meseci neopravdanog odsustva ponovo stavi na dnevni red predlog za oduzimanje mandata Gruevskom, kao i da mu se u tom peridu plata umanji za pet odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.