Grubješićeva: Ključna primena sporazuma

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješićeva: Ključna primena sporazuma

Na sastancima potpredsednice Vlade Suzane Grubješić sa nemačkim zvaničnicima u Berlinu potvrđeno da nema novih uslova za Srbiju i da će stav Nemačke o dodeljivanju datuma zavisiti od primena briselskog sporazuma.

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić nastavila je zvaničnu posetu Berlinu sastancima u Bundestagu i kabinetu kancelarke Angele Merkel, gde joj je potvrđeno da nema novih uslova za Srbiju i da će stav Nemačke o dodeljivanju datuma Srbiji zavisiti od primena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << briselskog sporazuma.

Nemački zvaničnici su rekli da će odluka o tome biti doneta neposredno pre sastanka Evropskog saveta koji se održava krajem juna.

Navodeći da je imala razgovore sa ključnim ljudima koji donose odluke o nastavku evropskog puta Srbije - poslanicima Bundestaga, predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i savetnicima kancelarke Merkel, Grubješićeva je rekla:

"Mogu da saopštim tri ključne stvari. Prvo, da nema novih uslova koji bi se postavili pred Srbiju. Druga stvar je da sve zavisi od implementacije i, treće, da će tek na osnovu onoga što bude implementirano do kraja juna Bundestag zauzeti svoj konačni stav i doneti preporuku da se sa Srbijom otpočnu pregovori o pristupanju".

Pored Šokenhofa, koji je zadužen za Srbiju u poslaničkoj grupi CDU/CSU, potpredsednica Vlade je u Bundestagu iskoristila priliku da se obrati i ostalim članovima te poslaničke grupe, koji definišu konačan stav ove vladajuće nemačke partije u vezi sa određivanjem datuma Srbiji, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Grubješićeva se danas posle podne u Berlinu sastala sa Nikolausom Majer Landrutom, savetnikom kancelarke Angele Merkel za evropska pitanja, kao i sa Mihaelom Linkom, državnim sekretarom zaduženim za evropske poslove u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova. 

Ona je juče razgovarala sa izvestiocem za Srbiju vladajuće koalicije CDU/CSU u Bundestagu Johanom Vadepulom, koji je poručio da ta koalicija još nije donela odluku u vezi sa određivanjem datuma za početak pregovora Evropske unije sa Srbijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.