Grubješić Fileu: Sprovešćemo sve dogovore iz Brisela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2012, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješić Fileu: Sprovešćemo sve dogovore iz Brisela

BRISEL -

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je posle razgovora za potpredsednicom Vlade Srbije za evropske integracije Suzanom Grubješić da izveštaj Evropske komisije pripremljen za oktobar govori o ograničenom napretku Srbije.

Grubješić je istakla da je dobila uveravanja da nema novih uslova.

"Mi ćemo sve postojeće uslove ispuniti. Takođe, sprovešćemo sve dogovore s Prištinom iz Brisela", rekla je potpredsednica srpske vlade na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pres konferenciji u sedištu EU.

EU lekcije Srbiji, drugi put

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da Srbiji neće držati lekcije, ali da zadržava pravo da je kritikuje.

File je tom izjavom "odgovorio" na poruku premijera Srbije Ivice Dačića da Srbiji ne mogu tek tako da se drže lekcije, kako su zvučale neke izjave izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina.

"Srbija tačno zna šta treba da uradi na daljem evropskom putu i to mora da se uradi i mi na tom putu Srbiji nećemo držati lekcije", rekao je File na pres konferenciji posle sastanka sa potpredsednicom Vlade Srbije za evropske integracije Suzanom Grubješić.

"Ali, to ne znači da nećemo povremeno kritikovati i savetovati. I ja neću tražiti dozvolu vlasti u Beogradu da kritikujem", rekao je File.

File je ukazao da je važno ostvariti napredak u prioritetima koji su Srbiji postavljeni. On je istakao da ne može ništa da kaže o datumu za početak pregovora, jer "nema kristalnu kuglu".

Ali, naglasio je, važnije je ostvariti napredak u prioritetima.

"Mi datum očekujemo što pre, ali smo svesni da to ne može biti sutra", rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je rekla da će sve procene o datumu vlada davati u dogovoru s Briselom, a da ni ona, kao ni File, ne želi da licitira.

Kad je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, File je rekao da je najvažnija primena već postignutih dogovora, o čemu će, kako je rekao, razgovarati iduće sedmice i sa premijerom Ivicom Dačićem.

Grubješić je rekla da je Beograd spreman za nastavak dijaloga.

Pripremamo program, i mislimo da dijalog treba nastaviti na najvišem nivou, rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

To je bio prvi sastanak Grubješićeve sa visokim evropskim zvaničnikom od preuzimanja dužnosti.

Srpsko-evropski dijalog obnovljen je posle letnje pauze posetom izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina Beogradu, koji je procenio da naša zemlja neće dobiti datum za početak pregovora do kraja godine i da je borba protiv korupcije jedan od važnijih preduslova za dalje ervointegracije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.