Grosi: Zaštitna zona oko Zaporožja jedino rešenje; Uljanov: Grosijev izveštaj nešto objektivniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2022, 13:18

Grosi: Zaštitna zona oko Zaporožja jedino rešenje; Uljanov: Grosijev izveštaj nešto objektivniji

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) održava se u vreme kada se suočavamo sa kombinacijom izazova, koju čine rat, energetske kriza i kriza snabdevanja namirnicama, koja je pred nama, istakao je danas u Beču generalni direktor ove agencije UN Rafael Mariano Grosi. Izveštaj generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija o nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) ima niz nedostataka, ali daje objektivniju i detaljniju sliku onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što se tamo dešava, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov.

"Znamo da u mnogim stvarima koje radimo imamo mogućnost da utičemo pozitivno na izazove. Prioritet izazova sa kojima se suočavamo je svakako rat u Ukrajini, koji, kao što je kazao i generalni sekretar UN rekao, mora stati", podvukao je Grosi obraćajući se delegatima zemalja članice IAEA.

Istakao je da se mora učiniti sve da se spreči nuklearni akcident, koji bi samo povećao patnju građana.

Podsetio je da je bio nedavno u Zaporožju, gde je obišao sa svojim timom nuklearnu elektranu koja se nalazi pod pabljom strana u ratu.

"Ako se nesto desi tamo bićemo sami krivi zbog nedelovanja, jer imamo plan na stolu", poručio je on.

Grosi je preneo da je prošle nedelje započeo konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zaštitne zone oko nuklearke u Zaporožju.

Kazao je da je spreman ove nedelje da nastavi te razgovore.

"Samo uspostavljanje zaštitne zone će omogućiti stabilizaciju situacije", podvukao je Grosi.

Rekao je da će IAEA nastaviti da se bori za bezbedno korišćenje nuklearne energije, i najavio da će to biti tema konferencije u Šarm el Šejku u Egiptu, zemlji koja se odlučila na primenu nuklearne energije.

Podvukao je kao bitno da IAEA nastavi da radi na unapređenju života građana, i s tim u vezi je pomenuo i programe borbe protiv kancera.

U bečkom sedištu UN, na Generalnoj konferenciji, predstavnici 175 država članice do 30. septembra posvetiće se širokom spektru tema, a fokus je svakako na ratu u Ukrajini i nuklearnom programu Irana.

Tako će biti razmotren izveštaj za prošlu godinu, ali vodiće se i razgovori o budžetu za 2023. sa ciljem jačanja aktivnosti vezanih za nuklearnu nauku, tehnologiju.

Isto tako biće reči o jačanju efektivnosti i poboljšanju rada agencije u oblasti nuklearne bezbednosti i nuklearnih aktivnosti.

Kada je reč o nuklearnoj bezbednosti biće fokus na Ukrajini, ali i na Bliskom istoku i u Severnoj Koreji.

U okviru Generalne konferencije IAEA, u sedištu UN u Beču, biće održano mnoštvo događaja, među kojima i otvaranje izložbi.

Tako će potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvoriti izložbu "Nikola Tesla - ključni doprinos energetici".

Uljanov: Grosijev izvestaj ima nedostatke, ali je objektivniji

Izveštaj generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija o nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) ima niz nedostataka, ali daje objektivniju i detaljniju sliku onoga što se tamo dešava, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov.

"Kako ja to vidim, izveštaj generalnog direktora o rezultatima posete misije IAEA Zaporoškoj NPP pripremljen je na brzinu i ima niz nedostataka. Ipak, on daje nešto potpuniju i objektivnu sliku stanja u NPP, od one koju su ukrajinski i zapadni političari, ali i mediji, pokušavali da prodaju", rekao je on u intervjuu TAS S-u.

Uljanov je naveo da su sada dva službenika IAEA stalno u nuklearnoj elektrani i izveštavaju o situaciji u realnom vremenu.

"Kako se njihovo razumevanje situacije u ZNPP bude produbljivalo, izveštaji će, po svoj prilici, postati detaljniji i tačniji. Sekretarijat agencije redovno, jednom u nekoliko dana, objavljuje ažurirane informacije o situaciji u ZNPP", istakao je Uljanov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Svet na istorijskoj prekretnici"

Izvor: B92, 26.Sep.2022

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Manuel Grosi istakao je danas da se svet nalazi pred velikom istorijskom prekretnicom...Grosi je, u izjavi srpskim novinarima, rekao da je svet suočen sa mnogo izazova, od izazova bezbednosti snabdevanja energijom do sigurnosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.