Grofica Celjska i Ulrik II: Ćerka Đurđa Brankovića najmoćnija žena u srednjem veku

Izvor: Kurir, 07.Maj.2014, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grofica Celjska i Ulrik II: Ćerka Đurđa Brankovića najmoćnija žena u srednjem veku

Otkrijte kako je jedna Srpkinja u srednjem veku učestvovala u kreiranju politike na prostorima Slovenije i Hrvatske

Da li ste čuli za Katarinu Branković? Ova Srpkinja je postala grofica i jedna od najmoćnijih žena u srednjem veku. Priča o njoj izgleda tako stvarna dok hodate dvorcem iznad Celja, trećeg po veličini slovenačkog grada.

Katarina Branković

Katarina Branković, ćerka Ðurđa Brankovića i Irine Kantakuzine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << upravo je iz ove spektakularne građevine, zajedno sa svojim suprugom Ulrikom II Celjskim, obavljala državničke poslove i kreirala dešavanjima na prostorima oko Save i Dunava. Dah mračnog srednjeg veka i miris filma "U ime ruže" kao da izbija iz svakog kamena dvorca u kojem su ispisivane stranice istorije isprepletene storijima ljubavi, intriga, tragedije...

Gastuž - najstarija gostionica u Evropi

Tik ispred Žičke kartuzije imaćete priliku da se okrepite u Gastužu, najstarijoj gostionici u srednjoj Evropi, koja još uvek radi, a osnovana je od strane žičkih kartuzijana pre više od pola veka. Gastuž danas nudi jedinstvene specijalitete koji se baziraju na spoju tradicionalnog i modernog, a uz ukus vrhunskih vina doživeteće nezaboravnu gurmansku avanturu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.