Izvor: Nezavisne Novine, 01.Nov.2017, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groblje svemirskih letjelica u Tihom okeanu

U Tihom okeanu nalazi se groblje svemirskih letjelica, čije su misije okončane, navode naučni časopisi.

To izolovano mjesto u okeanu ima kodni naziv "Tačka Nemo" ("Point Nemo") i nalazi se 2.700 kilometara od najbližeg kopna.

Tu su sahranjeni ostaci 260 letjelica, većinom ruskih, od kojih je prva tamo završila 1971. godine. Na taj način u orbiti se smanjuje količina većih komada svemirskog otpada.

Udaljenost ovog područja od kopna, kao i od plovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << puteva i vazdušnih koridora, omogućava svemirskim agencijama da lakše izbjegnu sudare.

Manji sateliti izgore u atmosferi, ali komadi većih preostanu i dođu do Zemljine površine, objašnjavaju stručnjaci.

Groblje se nalazi u južnom dijelu Tihog okeana, između Australije, Novog Zelanda i Čilea. Zbog vodenih struja ribari ne love u tom dijelu okeana.

Među svemirskim brodovima "sahranjenim" u tom području nalazi se i ostaci rakete "Spejs iks", nekoliko teretnih brodova Evropske svemirske stanice, kao i sovjetska svemirska stanica "Mir".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.