Grmelo od severa do juga

Izvor: Vesti-online.com, 13.Nov.2018, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grmelo od severa do juga

Impresivnom vojnom vežbom Vek pobednika 1918-2018, koja je u subotu održana na 10 lokacija širom zemlje, Srbija je obeležila 100 godina od završetka Prvog svetskog rata poslavši jasnu poruku da je reč o respektabilnom faktoru na Balkanu.

Vežba je izvedena, kako je navedeno, u čast i slavu srpskih junaka koji su izvojevali velike pobede i slobodu za svoju Srbiju, sa temom Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije.

Po mnogo čemu to je zaista bio jedinstven >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prikaz srpske odbrambene moći u novijoj istoriji. Grmelo je i sevalo na čak 10 lokacija: od krajnjeg severa (Titela) do krajnjeg juga (Peštera), učestvovao je rekordan broj vojnika - oko 8.000, a korišćena je isključivo bojeva municija.

Takođe, prvi put posle 2000. godine u vežbi je učestvovalo i osam migova 29, 100 tenkova M-84, kao i neka borbena sredstva koja su do sada bila u fazi ispitivanja.Prema podacima Ministarstva odbrane u ovoj vežbi je učestvovalo 645 borbenih sistema i sredstava i 24 vazduhoplova.

Prvi put, kao "bojno polje" u ovom obimu korišćenja oruđa, oružja i druge borbene tehnike, vežba je izvedena na Pešteru - srpskom Sibiru. Posle pretećih izjava Željka Komšića, novog člana predsedništva BiH, koji je poručivao da je Drina granica, vežba je izvedena i na samoj međi sa ovom državom.

Milorad Dodik, srpski član novog predsedništva BiH je u društvu novog predsednika RS Željke Cvijanović prisustvovao vežbi na poligonu na Pešteru.

Dodik je ocenio da je jaka Vojska Srbije potrebna kako bi se očuvao mir, a posebno Srbima koji žive van Srbije.

- Želim uspeh u radu i sve najbolje Vojsci Srbije i da na ovom prostoru trajno vlada mir - rekao je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je Vojska Srbije od 2013. do danas doživela ozbiljnu transformaciju nabolje i da je trenutno, osim možda Rumunije, najjača u regionu.

- To prosto nisu iste vojske. Mislim da ste danas na našim vojnicima i specijalcima mogli da vidite da su svi nasmejani kada se završila vežba - kazao je Vučić i dodao da će se ulaganja u vojsku nastaviti u još većem obimu.

On je naveo da će se "ogroman napredak" videti krajem 2019. zato što se, kako je rekao, najveći broj sredstava, oružja i oruđa očekuje početkom i sredinom naredne godine.

Vučić je najavio i da će Srbija uskoro u sastavu ratnog vazduhoplovstva imati ukupno 14 MiG 29, a u planu je nabavka drugih, savremenih oružja i letelica.

- Sve to radimo da bismo mogli da sačuvamo slobodu i nezavisnost naše zemlje i da bude mir. Nije ovo oružje tu da bismo ga upotrebili - ono mora da bude spremno za upotrebu. Ali oružje i oruđe imamo i unapređujemo našu armiju pre svega zbog činjenice da ona vrši preventivni uticaj i da svako razmišlja kakav bi odgovor bio u slučaju potencijalnog napada - istakao je predsednik Vučić.

Deset lokacija

Vežba je održana na ukupno 10 lokacija - poligona: Pasuljanske livade, Pešter, Titel, Međa, Borovac i Orešac i u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera, Sremske Mitrovice i u Vojnoj akademiji u Beogradu.

Najbolje što imamo

U celodnevnom programu, gledaoci su mogli da vide ono najbolje što Vojska Srbije trenutno ima. Sem tenkova M-84, tu su top-haubica BRDM-2, od 152 mm, samohodne haubice od 122 milimetra Gvozdika, višecevni lanseri raketa Oganj i Plamen-S, samohodni lanseri Strela 10-M, i Strela 1, ali i borbena vozila M-80 i M-83 (Mali Miloš), kao i terenska vozila Hamer, Difender...

Avijacija se uz migove 29 predstavila i lovačkim avionima Orao J-22, Galeb, Antonovim 26, kao i helikopterima Gama, Mi-8, Mi-17 i protivvazdušnim sistemima Kub i radarima AN TPS -70.

Noviteti

Prema najavama Ministarstva odbrane Srbije, na vežbi su prikazana i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje, a to su borbeno vozilo Lazar 3, sistem PASARS, kao i haubica 155 milimetara B52 Nora.

Matović:Visoka stručnost

Jedan je od 15 stranih posmatrača iz zemalja Oebsa i Kine, potpukovnik Srećko Matović, zamenik načelnika Verifikacionog centra iz Slovenije, ocenio je da su na vežbi Vek pobednika 1918-2018, "imali mogućnost da vide visoku stručnost, spremnost i mogućnosti vaše vojske".

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin ocenio je da je malo armija u svetu sposobnih da u tako kratkom vremenskom periodu organizuju vojnu vežbu ovih razmera.

- Najveća vrednost ove vežbe je u tome što smo pokazali vojsku baš onakvu kakva jeste, vojsku koja ispunjava sve svoje zadatke, kao što bi ih ispunjavala u ratu. Ovo nisu kombinovane jedinice, ovo su organske jedinice, onakve kakve one jesu i radile su baš ono za šta su pripremane i za šta su obučavane. Vežba kao što je ova ne može da se pripremi u mesec dana i ona je plod velikog napora, velike upornosti, velikog strpljenja i velikog poverenja u Vojsku Srbije - naglasio je Vulin.

Oprema specijalaca

Po završetku vežbe na Pasuljanskim livadama, gosti su mogli da vide i čime je danas opremljena Specijalna brigada Kopnene vojske. Reč je o najsavremenijem oružju i opremi.

Od balističke opreme prikazan je komplet serije Nula, čiji je proizvođač JUMKO Vranje. Od naoružanja izloženi su pištolj 9 milimetara Glok 17, automatske puške 5,56 milimetara G36C, hekler-koh HK 416 i SCAR L, u istom kalibru, kao i puškomitraljez 5,56 milimetara FN MINIMI.

Kobre

Predsednik Srbije prisustvovao je i taktičkoj vežbi Bataljona vojne policije, poznatijim kao Kobre, koje ga i obezbeđuju.

U programu koji je bio spremljen za Dan jedinice, 14. april, ali je zbog helikopterske nesreće otkazan, Kobre su se sada predstavile u punom sjaju, pa su oduševile i Vučića.

- Hvala što volite našu Srbiju. Vratićemo ugled našoj vojsci, biće voljena i poštovana - kazao je Vučić.

"Vitlanje sabljom zbog Kosova"

Srbija je održala velike vojne vežbe povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, javlja AP, ocenjujući da to predstavlja "pokazivanje snage u vreme rastućih napetosti oko Kosova".

Srpski zvaničnici su, navodi američka agencija, posebno zabrinuti zbog planova rukovodstva kosovskih Albanaca da svoje bezbednosne snage transformišu u regularnu vojsku.

Srbi su, kako se dodaje u izveštaju, upozorili da će preduzeti mere, koje nisu precizirali, kako bi sprečili taj korak i zaštitili srpsku manjinu na Kosovu.

AP ocenjuje da su u poslednje vreme porasle napetosti u regionu, gde se Beograd i Priština međusobno optužuju za podrivanje napora za pomirenje, nakon rata 1999. koji je završen intervencijom NATO.

U izveštaju se, takođe, tvrdi da Srbija u poslednje vreme, "uz podršku svog saveznika Rusije", sve više "vitla sabljom" oko Kosova, uključujući i podizanje borbene gotovosti svojih trupa nakon niza manjih incidenata.

Intervencija srpske vojske na Kosovu pokrenula bi direktan okršaj sa trupama NATO koje su tamo stacionirane, konstatuje AP.

Agencija ukazuje da je u manervima pod nazivom Vek pobednika korišćena prava municija, da u njima učestvuje 8.000 vojnika, 100 tenkova i "iz Rusije su nabavljeni" lovci MiG-29.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.