Grip stigao u Srbiju

Izvor: Politika, 09.Jan.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip stigao u Srbiju

Izolovan tip Be i AH3, s niskom aktivnošću. – Među malom decom vlada epidemija respiratornog sincicijalnog virusa

Više nema dileme: i zvanično je izolovan virus gripa. Kako je juče za „Politiku” rečeno u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, u našoj zemlji je potvrđeno prisustvo virusa gripa tipa Be i AH3, ali se za ovaj period godine registruje niska aktivnost virusa, pa se veći broj obolelih tek očekuje. 

– Obolelih sa klasičnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slikom gripa još nema, ali je u toku velika epidemija respiratornog sincicijalnog virusa kod male dece. Ovaj virus izaziva suženje disajnih puteva, a upala u nekim slučajevima vrlo brzo, čak i za dva sata, može da se spusti na pluća i izazova „šištanje” i „zviždanje” u grudima kod dece do godinu dana. Virus dokazujemo brzim testom – kaže profesor dr Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike u Beogradu.

Po rečima dr Nestorovića, pojava ovog virusa nije ni neočekivana, ni neuobičajena, jer je sada vrh sezone njegove aktivnosti.

– Ipak, u poslednjih 15 dana u ambulantama pregledamo ogroman broj dece sa ovim virusom. Dnevno se pregleda između 60 i 80 dece. Kada krenuti kod lekara? Ako dete dobro izgleda, dobro jede i spava, nema potrebe da ga roditelji vode ni u dom zdravlja ni u dežurnu kliniku, jer je ovaj virus izuzetno infektivan, pa ako ga i dete i nema, sigurno će ga dobiti u zdravstvenoj ustanovi gde čeka na pregled. Ovaj virus se u Americi tretira kao bolnička infekcija, jer prvo dete koje sa njim uđe, inficira sve ostale, tako nema potrebe da roditelji jure na kliniku, osim ako dete ima visoku temperaturu i počne da „zviždi” u plućima. U Americi decu sa ovim virusom zovu „srećnim zviždačima”, jer ona „pište” i „šište”, ali, na sreću, nije reč o ozbiljnijem plućnom oboljenju – objašnjava za „Politiku” dr Nestorović.

Šef službe opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja „Voždovac” dr Tatjana Trifunović kaže da su uprkos praznicima, spajanjima radnih i slobodnih dana, ambulante opšte medicine – i juče i prethodnih dana bile prepune.

– Između novogodišnjih praznika i Božića, za dva radna dana, imali smo ogroman broj pacijenata. To su uglavnom mlađi ljudi, u tridesetim i četrdesetim godinama. Niko od pacijenata nema ni visoki temperaturu, ni klasično kijanje i kašalj, znači nije reč o gripu. Međutim, vlada veoma veliki broj virusa koji izazivaju infekcije gornjih respiratornih puteva – upala sinusa, grla, ali ima i dosta bronhitisa, pa i upala pluća – kaže naša sagovornica.

Ona ističe da su oni koji su mogli da odleže infekciju uglavnom prolazili bez lečenja antibiotikom, međutim, kod upale sinusa, bronhitisa i upale pluća nije se moglo bez ovih medikamenata.

– Pacijentima savetujem da sačekaju dva-tri dana da li će pasti temperatura, jer te temperature od 37 ili 38 stepeni su najgore – one lome. Međutim, nema odlaganja posete lekaru kada se stanje iskomplikuje. Bilo je pred promene vremena i dosta gušenja – kaže dr Tatjana Trifunović.

Primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog i veliki poznavalac ćudi virusa gripa, kaže kako ove zime ne očekuje veliku epidemiju gripa, jer je za sada nema ni u Evropi, ali dodaje da grip voli da napravi iznenađenje.

– Svi respiratorni virusi se šire sitnim kapljicama koje izbacujemo disanjem i kašljanjem, a zimi se prostorije slabo provetravaju. Zdravo je provetriti sobe u kojima boravi više ljudi, kao što je zdravo da se deca sankaju i grudvaju. Nije neobično da iste sezone budemo i više puta bolesni, jer tome pogoduju kako nagle promene vremena, a bilo ih je dosta, tako i otpornost i stanje imuniteta svakog pojedinca – kaže naš sagovornik.

On dodaje da nije kasno ni sada primiti vakcinu, jer tako ćemo biti zaštićeni bar od virusa gripa:

– Očekujem veći broj obolelih od gripa u februaru. Grip je svake godine tu, ali kada se deca vrate u školske klupe biće i više obolelih, mada mislim da neke jake epidemije neće biti. Od virusa teško da možemo zimi pobeći, a treba se lečiti zdravom ishranom, dobrim snom i odmorom – kaže dr Petrović.

Olivera Popović

objavljeno: 09.01.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U Srbiji zvanično potvrđen virus gripa

Izvor: Blic, 09.Jan.2013

U Srbiji je i zvanično potvrdjeno prisustvo virusa gripa, ali je aktivnost virusa niska sa sporadičnim oboljevanjima, rekla je danas Tanjugu nacionalni koordinator za grip u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" dr Dragana Dimitrijević. Iako je sezoba počela nije an odmet...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.