Grinpisovci u Sankt Peterburgu

Izvor: B92, 05.Nov.2013, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grinpisovci u Sankt Peterburgu

Murmansk -- Grupa od 30 aktivista Grinpisa uhapšenih na naftnoj platformi biće prebačeni u toku nedelje iz pritvora u Murmansku u pritvorske jedince Sankt Peterburga.

Oni su uhapšeni prilikom pokušaja da održe protest na naftnoj platformi „Prirazlomnaja“ u severnom delu Barencovog mora.

Prebacivanje u Sankt Peterburg se planira da bi se pojednostavio proces prevodjenja i odbrane za sve privedene dok traju istražne radnje“, saopštio je predstavnik Istražne Komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za severno-zapadni okrug, a prenosi Itar-tas s.

Tačan datum prebacivanja privedenih nije još odredjen, ali je portparolka Grinpisa za Rusiju Marija Favorskaja saopštila da oni o premeštaju znaju jer su ih o tome obavestili konzulati.

Medju uhapšenima su državljani 18 država uključujući i četvoro državljana Rusije.

Svi privedeni su najpre optuženi za „piratstvo organizovane grupe“ za šta je maksimalna predvidjena kazna 15 godina zatvora, da bi krajem oktobra optužnica bila promenjena u huliganstvo koje predvidja maksimalnu kaznu od 5 godina zatvora.

Aktivisti i članovi posade ledolomca uhapšeni su 19. septembra pošto su prethodnog dana pokušali da se popnu na platformu a potom ignorisali zahteve nadležnih ruskih organa da okrenu ledolomac i vrate se.

Svima je odredjen pritvor od dva meseca, a molbe da do sudjenja budu na slobodi ili da se pritvor zameni merom kućnog pritvora sud u Murmansku je odbio.

U medjuvremenu, Holandija preko Medjunarodnog suda UN za morsko pravo zahteva od Rusije da vrati Holandiji ledolomac „Arktik sanrajz“ - brod je naime plovio pod holandskom zastavom.

Rusija je saopštila da neće poštovati odluke ovog arbitražnog suda i da nema nameru da učestvuje u arbitraži.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.