Grinpis oštetio jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2014, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grinpis oštetio jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta

Peruanska vlada planira podizanje optužnice protiv aktivista Grinpisa koji su (možda i trajno) oštetili sveto peruansko mesto pod zaštitom UNESCO-a, Naska linije.

U pitanju su oblici koji prikazuju životinje, biljke i imaginarne oblike urezani u površinu pre 1500 do 2000 godina. Mogu se videti samo iz vazduha, a veruje se da su imali funkciju u ritualima vezanim uz astronomiju, prenosi Guardian.

Ta je površina toliko osetljiva i sveta da Peru zabranjuje predsednicima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i drugim visokim zvaničnicima da hodaju tamo gde su se Grinpisovi aktivisti nonšalantno prošetali.

Zamenik peruanskog ministra kulture rekao je za BBC: "Ako hodate tim zemljištem i otisak će trajati stotinama, hiljadam godina". Kao što je rečeno, turisti Naska linije gledaju iz vazduha, a u jako retkim prilikama oni koji pešače opremljeni su posebnom opremom.

"One su izuzetno krhke. To je crno kamenje na beloj podlozi. A oblik koji su oni uništili je najvidljiviji i najprepoznatljiviji", dodao je zamenik ministra.

Ali, aktivisti Grinpisa nisu samo hodali. Njih nekoliko je na zabranjeno područje u blizini linija koje prikazuju kolibrija položilo velika žuta platnena slova kojima su ispisali: "Vreme je za promene! Budućnost je obnovljiva. Grinpis". Poruka je bila namenjena delegatima iz 190 zemalja koji su u obližnju Limu stigli na UN-ovu konvenciju o klimatskim promenama.

Peru planira da tuži aktiviste pre nego što napuste zemlju. Oni su se u međuvremenu izvinuli, dodajući da im je žao ako je njihov postupak uvredio Peruance. Tvrde i da će sarađivati sa vladom kako bi se utvrdilo je li području nanesena trajna šteta i da neće upotrebljavati fotografije ove akcije u svojim kampanjama.

Izvršni direktor Kumi Naidoo otputovao je u Limu da bi lično uputio izvinjenje peruanskoj vladi.

Zamenik peruanskog ministra kulture rekao je i da je ovo "šamar svemu što Peruanci smatraju svetim". Potvrdio je da će zabraniti odgovornima da odu iz zemlje i da će ih vlada tužiti za "napad na arheološke spomenike", zločin koji je kažnjiv do šest godina u zatvoru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.