Grinental mora da plati odštetu Špancima rođenim s anomalijama

Izvor: Blic, 21.Nov.2013, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grinental mora da plati odštetu Špancima rođenim s anomalijama

Španski sud je naložio nemačkoj farmaceutskoj kompaniji "Grinental grup" da plati odštetu grupi od 22 Španca rođena s anomalijama nakon što su njihove majke pre više decenija koristile sedativ "talidomid" tokom trudnoće.

Sud u Madridu naložio je juče "Grinentalu" da plati 20.000 evra za svaki procenat invaliditeta žrtava koji prizna špansko ministarstvo zdravlja.

Ukupan iznos odštete nije poznat, ali je mnogo niži od 204 miliona evra koliko je tražilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << špansko udruženje žrtava "talidomida" koje je pokrenulo proces u ime 200 navedenih žrtava.

"Talidomid" je sedativ koji je prepisivan u periodu od 1950. do 1960. godine protiv jutarnje mučnine.

Hiljade beba čije su ga majke koristile rođene su širom sveta sa nenormalno kratkim udovima i u nekom slučajevima bez ruku, nogu ili kukova.

U "Grinentalu" ističu da su nezadovoljni ishodom suđenja i da će presudu detaljno proučiti i potom odlučiti o daljim koracima.

Argument nemačkog proizvođača je da se u eri "talidomida" ponašao u skladu sa tada preovlađujućim standardima razvoja i testiranja lekova.

Pročitajte još: Izvinjenje "Grinentala" žrtvama "talidomida" posle 50 godina Rođen bez ruku, svira gitaru stopalima Novi lekovi mogu biti opasni

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.