Greška austrijske vojske ugrozila međunarodnu vežbu

Izvor: Blic, 29.Jul.2013, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greška austrijske vojske ugrozila međunarodnu vežbu

Jedna greška austrijske vojske dovela je u opasnost međunarodnu vežbu vojnih helikoptera koja se održava u Portugaliji, tvrdi bečki dnevnik "Prese".

Austrija trenutno, zajedno sa Portugalijom, Belgijom, Nemačkom i Holandijom učestvuje u vežbi "Hotblejd 2013.", vežba koja je organizovana od strane agencije za odbranu EU.

Prema "Prese" na sajtu Ministarstva odbrane Austrije objavljena je jedna fotografija pilota koji učestvuju u vežbi. U pozadini se vidi tabla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kojoj se nalaze internet adresa za veb-mejl nalog sa korisničkim imenom i lozinkom. Strogo poverljivi vojni podaci, između ostalih i drugih zemalja učesnika, bili su tako dostupni, kao i brifinzi, i planovi letenja i akcija.

Isto tako, ukazuje list, bila je dostupna i frekvencija za komunikaciju pilota.

Prema bezbednosnom ekspertu Horstu Nojmajeru zbog ove greške je neko mogao štetni softver da ubaci u vojne računare više nacija.

Ministarstvo odbrane, reagujući na ovu grešku, saopštilo je da su preuzete odgovarajuće mere na nacionalnom i međunarodnom nivou, te su promenjene šifre i skinuta fotografija sa servera.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kad fotografija otkrije vojne tajne

Izvor: Mondo, 29.Jul.2013

Greška austrijske vojske dovela je u opasnost međunarodnu vežbu vojnih helikoptera koja se održava u Portugaliji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.