Granični prelazi obezbeđeni, protesti se nastavljaju

Izvor: Southeast European Times, 16.Sep.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granični prelazi obezbeđeni, protesti se nastavljaju

Policija je raspoređena na graničnim prelazima na severu, dok lokalni Srbi održavaju proteste i postavljaju barikade na putevima.

16/09/2011

Linda Karadaku i Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine i Mitrovice – 16.9.2011.

Međunarodne snage i kosovske vlasti pokrenule su operaciju u ranim časovima u petak (16. septembra), pokušavajući da uspostave kontrolu na prelazima na severnoj granici prema Srbiji. Pripadnici policije i carinici >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << dovezeni su helikopterom, čime su zaobiđene barikade na putevima, koje su postavili lokalni Srbi.

Portparol kosovske policije Baki Kelani izjavio je za SETimes da su pripadnici policije i carinici sada raspoređeni na prelazima 1 i 31, zajedno sa EULEKS-om. „Do sada nije bilo izveštaja o incidentima“, rekao je on.

Međutim, Srbi i dalje reaguju demonstracijama i blokadom puteva, sprečavajući tako pristup svim putevima koji vode ka graničnim punktovima.

U etnički podeljenom gradu Mitrovici most Ibar sada nije moguće preći, zbog barikada od peska i kamenja, a bezbednosne kamere u toj oblasti su, kako se izveštava, uništene.

U međuvremenu, stanovnici većinom srpske opštine Leposavić okupljaju se u velikom broju u blizini graničnog prelaza Jarinje, što je navelo trupe KFOR-a da izdaju upozorenje da svaka osoba koja priđe bliže od 100 metara rizikuje da na nju bude pucano.

Stefan Trajković, 43, iz severne Mitrovice, izjavio je za SETimes da, mada njegov narod želi mir, ne želi da mu se nameće nadležnost Prištine.

„Oni [Albanci] su dobili svoju nezavisnost, sada pustite nas da živimo svoj život“, rekao je on.

Bašmir Kastrati, Albanac koji živi na severu Mitrovice, kaže da su mnogi Albanci sa severa evakuisali svoje porodice, dok drugi čuvaju svoja naselja u slučaju incidenata. On je rekao da su njegove srpske komšije savetovale Albancima da odu na nekoliko dana zbog opasnosti.

„Nije prvi put, navikavamo se na to. Prošle noći sam stražario sa još nekima, a večeras ćemo ponovo to da učinimo. Sklonili smo porodice i poslali ih na jug, jer ne znamo šta će se desiti“, rekao je on.

Kosovski premijer Hašim Tači sazvao je na vanredan sastanak svoje vlade u petak u podne.

„Uspostavljanje vladavine zakona na severu je naš zajednički cilj“, rekao je Tači, zahvalivši se KFOR-u, EULEKS-u i međunarodnim partnerima zbog njihove uloge u operaciji, koju je ocenio kao uspešnu.

On je obećao da će na severu biti održani slobodni i demokratski izbori. Put koji predstoji, dodao je, zavisi od partnerstva, a „ne barikada, koje su samo prepreka evropskoj budućnosti“.

Abdulah Hajdari, profesor bezbednosnih nauka na Univerzitetu u Prištini, rekao je da Kosovo treba da pokaže Srbima koji žive na severu da su građani Kosova i da će biti uvažavani.

„Godinama se njima manipulisalo i nije im lako da prihvate promenu dok dobijaju plate i druge beneficije iz Beograda“, rekao je on.

U Beogradu, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović izjavio je da ne očekuje ozbiljne okršaje. „Postoji određena opasnost zbog činjenice da je većina lidera kosovskih Srba na severu pod kontrolom vlade u Beogradu i to je ono što vidim kao najveći izazov u ovom trenutku“, izjavio je on za SETimes.

„Ipak, sa jasnom porukom srpske vlade da rat u svakom slučaju nije rešenje, treba očekivati da će protesti Srba na severu biti miroljubivi i nenasilni“, dodao je on.

Ali, Ramadan Iljazi, kosovski analitičar, drugačijeg je mišljenja i kaže da je situacija napeta i da postoji mogućnost eskalacije. „Neće biti uspostavljanja vladavine zakona na severu, nego samo uspostavljanja kontrole na dva granična prelaza“, rekao je on za SETimes.

Arbana Vidišići, šefica biroa Radija Slobodna Evropa na Kosovu, rekla je da situacija predstavlja test za sve strane. „Uspostavljanje vladavine zakona u delu zemlje u kojem vlada najveće bezakonje definitivno će biti izazov, koji najverovatnije neće moći da se prevaziđe u samo jednom danu. Ako ništa drugo, 16. septembar biće početak dugog procesa potrage za rešenjem 12-godišnjeg problema“, rekla je ona.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.