Granate na gas

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granate na gas

Novi metak sa gasnim generatorom za haubice kalibra 155 milimetara, proizveden u kompaniji "Sloboda", ima domet 41.850 metara

Čačak – Kompanija "Sloboda" osvojila je serijsku proizvodnju 14 novih artikala iz razorne i dimne familije municije, i specijalnih upaljača za metak kalibra 40 milimetara. To je bio jedan od ciljeva kvaliteta koje je sebi i radnicima, pre dve godine, postavilo rukovodstvo fabrike iz Čačka.
"Sloboda" je godinama vodeći proizvođač municije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kalibrima od 20 do 155 milimetara za područje Balkana i jugoistočne Evrope, i ostaje bez premca u ovoj oblasti. Pored vojnog programa, nastavljena je proizvodnja naftnih perforatora, neophodnih pri otvaranju novih bušotina, i prvi put počela izrada veoma zanimljivog sredstva za obezbeđenje objekata (PPO).

Zrna najvećeg kalibra koja radi ova fabrika – 155 milimetara – namenjena su za haubice (M-198, FH 70, FH 77, M-109A2 i Top 45) i sada, u novoj izvedbi, sa napsovima i gasnim generatorom, imaju domet od 32.000 do 41.850 metara. Daljina zavisi od punjenja i važi u kalibru 52, odnosno ako je dužina cevi oruđa 52h155 milimetara. Stara varijanta trenutnog metka imala je najveći domet 32.000 metara.

Municija za haubice 105 milimetara doživela je dve značajne izmene, jer sada ima upušteno dno i gasni generator, koji je neka vrsta raketnog motora za zrno. Standardna municija dosezala je 11.620 metara dok nova, sa upuštenim dnom, leti do 14.000 (haubica M-56) ili 15.000 metara (M2A1). Najveći domet zrna sa pogonom na gas je 17.000 za prvi, i 18.000 metara za drugi tip ovog oruđa.

Preuređena je i usavršena i tromblonska mina sa hvatačem metka koja se ovde proizvodi od 1997. godine, spočetka u staroj verziji. Reč je o novim modelima M-99 i M-03 (30 i 40 milimetara) sa samolikvidacijom, njihova karakteristika je da se ispaljuju bojevim metkom.

Pored artiljerijske municije od 76 do 155 milimetara, proizvode se metkovi za protivavionske topove, L/60 i L/70 (tipa "bofors"). "Sloboda" trenutno radi i avionsku i protivavionsku municiju u kalibrima od 20 do 57 milimetara, ručne raketne bacače 64 milimetra ("zolja"), 90 milimetara ("osa") i 120 milimetara (POS, protivoklopno sredstvo). Zastupljen je i policijski program u kome se rade signalna municija (26,5 milimetara) u više varijanti, jednodelna i trodelna (38 milimetara) takođe u više varijanti, ručne šok i ručne dimne bombe.

Naročita novost u vojnom programu fabrike jeste metak od 40 milimetara, pošto je "Sloboda" istovremeno osvojila i počela proizvodnju i ruske i NATO verzije tog sredstva.

Ruska oznaka za ovo ubojito zrno je "kastjor M-203". Masa mu je 225 grama, maksimalan domet 400 metara i ima samolikvidaciju na upaljaču, čije je vreme od 15 do 20 sekundi od trenutka ispaljenja. Prečnik ubojnog dejstva parčadi je sto metara a metak se radi u više varijanti, kao trenutni, dimni, osvetljavajući sa padobranom... Ispaljuje sa iz ruskih podvesnih bacača (BG 15, GP 25 i GP 30) koji se montiraju na pušku, napred ispod cevi, i idu na sve ruske puške tipa "kalašnjikov" i našu automatsku pušku "zastava".

U NATO izvedbi, ovaj metak (40h46 milimetara) nosi oznaku M-99, po karakteristikama je sličan ruskom i proizvodi se u 15 varijanti. On se ispaljuje iz NATO bacača granata M-203, koji podseća na pištolj "magnum", ali je nešto većih dimenzija.

Čačanska fabrika izrađuje i metak M-93 R1 (30 milimetara) koji se koristi za automatski bacač granata (BGA) proizveden u "Crvenoj zastavi" iz Kragujevca. Domet zrna, koje ima samolikvidaciju, jeste 1.700 metara.

Inženjer Zoran Živković, referent marketinga u "Slobodi", pokazao nam je na kom principu radi novo sredstvo za obezbeđenje objekata, PPO (patrona praskava osvetljavajuća). Sastoji se iz tri dela zajedničke mase 90 grama, koji istovremeno mogu da stanu na dlan: pirotehničkog sklopa, mehaničkog upaljača i žice za zatezanje.

Pošto se upaljač navije na pirotehnički sklop, bude pričvršćen na drvo, ili stub poboden u zemlju. Zatim se između dve stabilne tačke zateže žica, provučena kroz osigurač upaljača, i dovoljno je da žicu zakači sila od 15 kilograma da bi se aktivirao pirotehnički sklop.

Izbacno punjenje leti na visinu do 20 metara, sa vrlo moćnim zvučnim i svetlosnim efektom. Kalibar patrone je 26,5 milimetara (jedan col) vreme osvetljavanja terena najmanje 15 sekundi a jačina zvuka 115 decibela (kao alarm). Pri završetku je osvajanje proizvodnje iste ovakve patrone sa elektronskim upaljačem, koja će se ispaljivati iz ruke, potpuno bezopasno.

G. Otašević

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.