Gran pri za „Ni na nebu ni na zemlji“

Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gran pri za „Ni na nebu ni na zemlji“

Beograd - „Da samo vidiš, Simo, šta je naroda... Cela Srbija“, kaže Nikola, srpski vojnik, zecu kojeg brižljivo čuva od hladnoće pod svojom uniformom. Ovaj prizor zatečen je u jeku zime 1915. tokom povlačenja srpske vojske i civila preko albanskih gudura, a koga zanima da vidi i čita o tome šta se zbilo dalje i sazna još mnogo toga o devetoj umetnosti pozvan je na ovogodišnji 12. Međunarodni salon stripa.

Tabla najboljeg stripa: Ni na nebu ni na zemlji
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
 Počinje večeras u 18 sati otvaranjem izložbi a od 20 sati svečanom dodelom nagrada u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare gde su obznanjena i imena ovogodišnjih laureata. Gran pri Salona osvojio je upravo strip s gorenavedenim detaljem. Zove se „Ni na nebu ni na zemlji“, a njegovi tvorci su Dragana Stojiljković iz Beograda, scenaristkinja, i Dražen Kovačević, crtač iz Zagreba. Najbolje ostvarenje u domenu alternativnog stripa pripalo je Nori Mesaroš za strip „Gospođa Dalovej“, autorka najboljeg scenarija je Marija Nikolić za strip „Slovo za poneti“, specijalnu nagradu žirija za inovaciju u stripu osvojio je Nikola Radosavljević u „Pismu Vitače Milun“ dok je nagradu Mladi lav za takmičare do 15 godina zaslužila Marina Stefanović za strip „Med“. Na ovogodišnjem konkursu u konkurenciji je bilo 180 radova, 205 učesnika i učesnica iz 13 zemalja.

„Najteže je bilo izabrati najboljeg crtača“, rekao je Goran Skrobonja, jedan od članova žirija jer, kako je pojasnio, „svako ostvarenje u konkurenciji za ovu nagradu je bilo malo remek-delo tuša i boje, kadra i figure, senke i atmosfere“. S druge strane, radovi su tematski pokrivali uobičajeni raspon od epske i naučne fantastike, preko istorijskog stripa, do onih smelih i poetičnih na granici eksperimenta. Takođe, zapaženo je da su mnogi radovi bili inspirisani tematikom Prvog svetskog rata, što je i bilo za očekivati imajući u vidu obeležavanje stogodišnjice od početka ovog velikog stradanja. Miki Pješćić, urednik Srećne Galerije SKC i Salona, istakao je da ova manifestacija predstavlja strategijski orijentisan projekat čiji je cilj čuvanje i revitalizacija bazičnih vrednosti likovne umetnosti i književne kulture. Pored klasičnih likovnih formi u stripu, prema njegovim rečima, Salon afirmiše i „pojavnosti savremenog umetničkog izraza autentičnog grafizma i naracije“. Stoga je Salon „uticao i na porast domaćeg izdavaštva“, smatra Pješćić. Ohrabrujući, kako izdavače, tako i čitaoce i aktere domaće strip scene, ova smotra je na njoj brzo postala najmasovniji i najveći događaj a danas i jedan od najznačajnijih festivala devete umetnosti u ovom delu Evrope, konstatuje Pješćić.

On je najavio bogat i sadržajan program ovogodišnjeg Salona i njegovog specijalnog gosta, italijanskog umetnika Manuela Fiora, koji živi i radi u Parizu. Fioro je istodobno i arhitekta, ilustrator, prepoznatljiv po uvođenju savremenog slikarstva kao stila u stripu. Shodno ekspanziji strip stvaralaštva na bugarskoj sceni poslednjih godina, gost Salona će biti i Peter Stanimirov, majstor ilustracije za decu, čiji će radovi biti predstavljeni na izložbi. Iz Bugarske je u gostima i Anton Stajkov, umetnik i novinar koji se bavi istorijom stripa. Kao ekskluzivitet programa najavljeno je predavanje Andriane Ružić i projekcija animiranih filmova Bruna Bozeta, najznačajnijeg italijanskog animatora danas. U petak, publika će imati privilegiju da čuje predavanje Zorana Đukanovića, esejiste i teoretičara stripa i kritičara ove umetnosti koji stiže iz Holandije, gde živi od 1991, ali je ovdašnjem svetu poznat po svom spisateljskom daru zbog tekstova u domaćim časopisima, kao i svom širem društvenom angažovanju.

Žiri

Pored pomenutog pisca i strip scenariste Skrobonje, o najboljim strip ostvarenjima odlučivali su: Jugoslav Vlahović, strip autor, ilustrator, karikaturista, Vujadin Radovanović, strip autor, Slobodan Jović, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Darkvud, i Igor Marković, urednik izdavačke kuće System Comics.

Nagrade i priznanja

Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu pripalo je Radivoju Bogičeviću, Nagrada izdavačke kuće Dečje novine Dositej i Opštine Gornji Milanovac Milanu Miletiću, Priznanje za najboljeg izdavača domaćeg stripa izdavačkoj kući Lavirint. Priznanje za najboljeg domaćeg izdavača inostranih strip izdanja izdavačkoj kući Makondo.

80 godina termina „strip“

Ovogodišnji Salon obeležava i nekoliko značajnih jubileja: 80 godina od prvog objavljivanja avanturističkog stripa i uvođenja termina strip kao zvaničnog naziva novog medija, 75 godina Politikinog zabavnika i 40 godina od izlaska revije „Pegaz“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.