Gran pri 46. Bitefa za holandsku predstavu Deca sunca

Izvor: Blic, 22.Sep.2012, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gran pri 46. Bitefa za holandsku predstavu "Deca sunca"

Gran pri "Mira Trailović" 46. Bitefa dobila je holandska predstava "Deca sunca" autora Iva van Hovea.

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi "Mrzim istinu" zagrebačkog teatra &TD, prema konceptu i u režiji Olivera Frljića, saopštio je žiri.

Gran pri se dodeljuje za najbolju predstavu u celini i uobičajeno je da se ne obrazlaže.

Specijalna nagrada dodeljena je Frljiću "za preuzimanje rizika kako bi na osnovu ličnog iskustva stvorio čistu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i jasnu predstavu, za inteligentan dramaturški postupak i umetnički eksperiment".

Žiri je istakao da je odlično odabran i prostor za izvođenje te predstave - Muzej istorije, što je doprinelo njenoj kontekstualizaciji.

Predsednik međunarodnog žirija bio je Goran Injac iz Poljske, a članovi Žan Pjer Tiboda, Elizabet Šak, Djurdja Tešić i Maja Mirković.

Predstava "Mrzim istinu" bila je najbolja po mišljenju publike. U tradicionalnom glasanju gledalaca dobila je prosečnu ocenu 4.643. Na drugom mestu je "Gozba" (Slovenija) 4.642, a na trećem "Oni žive" (Srbija) - 4.53, saopštila je selektorka Bitefa Anja Suša.

Ovom prilikom objavljena je i nagrada "Politike" za najbolju režiju, koja je pripala mladom srpskom umetniku Milošu Loliću za "Krvave svadbe" u izvođenju pozorišta Folksbine iz Minhena.

Reditelji van Hove, Frljić i Lolić nisu prisustvovali proglašenju nagrada.

Na 46. Bitefu, koji je počeo 12. septembra, u glavnoj selekciji izvedeno je 13 predstava iz osam zemalja, po izboru umetničkog direktora Jovana Ćirilova i Anje Suše.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.