Izvor: Nezavisne Novine, 03.Maj.2018, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grajić: Procenat povratka u Srpsku 70 odsto, u FBiH do pet odsto

BANJALUKA - Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak izbjeglih i raseljenih lica u BiH realizuje se jedino u Republici Srpskoj, gdje je procenat povratka veći od 70 odsto, dok je u Federaciji BiH /FBiH/ između tri i pet odsto, izjavio je pomoćnik ministra za izbjeglice i rasljena lica Srpske Radovan Grajić.

Povodom izjave visokog predstavnika za BiH Valentina Incka koji je kritikovao povratak u Srpsku i mala ulaganja vlasti, Grajić je naveo da vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u FBiH smišljeno sprečava povratak Srba.

"To rade različitim metodama, počevši od zastrašivanja, kočenja izdavanja obaveznih papira u procedurama legalizacije objekata i sprečavanjem izgradnje infrastrukture", rekao je Grajić za "Euroblic".

Povodom toga što je Incko komentarisao izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice o malom povratku Hrvata u Srpsku, Grajić je rekao da to nije tačno i da se Hrvati u Srpsku vraćaju, ali da ima i onih koji to ne žele.

"Više idu na obnovu imovine nego na povratak. Ali, neko očito ne želi da svoju priču uporedi sa činjenicama", tvrdi Grajić.

U budžetu Srpske kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Republiku Srpsku iznose 400.000 KM i još 109.600 KM za grantove povratnika u Srpsku i FBiH, dok doznake na ime socijalne zaštite izbjeglih i raseljenih iznose 5,4 miliona KM. Incko je, komenatrišući izjavu biskupa Komarice, rekao da međunarodna zajednica nije uvijek dovoljno učinila na planu održivog povratka prognanih.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.