Grafitima oskrnavljen spomenik na Čegru

Izvor: Kurir, 09.Jun.2013, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grafitima oskrnavljen spomenik na Čegru

NIŠ - Spomenik poginulim junacima na Čegru kod Niša tokom noći oskrnavljen je grafitima.

Samo pre deset dana, uz državne počasti, na ovom spomeniku je obeleženo 204. godišnjica bitke na Čegru.

Bitka na Čegru je jedna od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. Bitka se odigrala se 31. maja 1809. godine na brdu Čegar (potkovica, stopalo) kod sela Kamenica nadomak Niša.

Svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Stevan Sinđelić. Nemogavši da pobedi brojno jače turske snage koje su prodrle u šanac, Sinđelić je pucao iz pištolja u podzemni magacin baruta. U strašnoj eksploziji nastradali su svi srpski vojnici i mnogo Turaka. Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš. U Ćele-kulu su uzidane 952 lobanje i danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Zbog poraza na Čegru, Karađorđe je morao da odustane od pohoda u Staru Srbiju, a rumelijski vezir je osvojio celu istočnu Srbiju do Velike Morave, gde je Karađorđe sa naporom uspeo da organizuje odbranu. Zima je takođe pomogla ustanicima, pa su se Turci povukli iz istočne Srbije.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Spomenik na Čegru oskrnavljen grafitima

Izvor: Glas javnosti, 10.Jun.2013, 11:46

NIŠ - Spomenik poginulim junacima na Čegru kod Niša tokom noći oskrnavljen je grafitima. Samo pre deset dana, uz državne počasti, na ovom spomeniku je obeleženo 204. godišnjica bitke na Čegru.  Bitka na Čegru je jedna od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.