Gradsko, dakle ničije

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradsko, dakle ničije

Ugovorima o izdavanju poslovnog prostora koje je nekada koristio "Angropromet" oštećeni i grad i preuzeti radnici ovog preduzeća

NIŠ – Trgovinsko preduzeće "Angropromet" u Nišu, koje tek čeka privatizaciju, nekad je imalo veleprodaju i samoposluge, markete, robne kuće i male prodavnice. Međutim, situacija se promenila, u toku je veliki spor oko "dokazivanja" kako je "Angropromet", kao Alajbegova slama, prosto "nestao" iz trgovinske mreže i, naravno, ko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je za sve kriv. Poslednji događaji, ipak nagoveštavaju da će se krivac i naći.
– Pored svojih – kaže Gordana Labović, generalni direktor "Angroprometa" – ovo preduzeće koristilo je i više objekata u vlasništvu grada. Da bi se radnicima obezbedili egzistencija i posao, u "trojnom" dogovoru ovog preduzeća, nadležnih organa grada i pojedinih privatnih firmi, objekti "Angroprometa" izdati su pod zakup. Obaveza privatnika bila je da uz korišćenje objekata preuzmu i neke od zaposlenih, što je i učinjeno. posle potpisivanja ugovora dogodilo se nešto bez znanja najodgovornijih u gradu, daleko "od očiju" radnika i rukovodstva "Angroprometa". Potpisani su aneksi ugovora, priznato investiranje novih zakupaca, produženi rokovi korišćenja, a radnici dobili otkaze. Gradska uprava za imovinu, u dopisu načelnice Vesne Mlinarić, posle protesta radnika "Angroprometa" koji su ostali bez posla, obavestila je kabinet gradonačelnika Niša Smiljka Kostića i savetnika u kabinetu mr Slavka Petrovića o tome šta se sve događalo ranije.

Tako je potvrđeno da je objekat u Knjaževačkoj ulici, površine od 627 kvadratnih metara, izdat "Impeks prometu" 2001. godine sa pravom korišćenja do 31. oktobra ove godine. U međuvremenu je aneksom ugovora novom zakupcu priznata adaptacija, a rok zakupa produžen do 31. maja 2014. godine uz klauzulu da plaća zakupninu u iznosu od 50 odsto. "Usput" je priznato proširenje prostora koji se koristi na 909 kvadratnih metara. Obaveza da zakupac nastavi saradnju i sa radnicima "Angroprometa" nigde nije pomenuta.

Slično je i sa objektom u Somborskoj ulici, gde je isti zakupac prvobitno sklopio ugovor o korišćenju 293 kvadrata do kraja oktobra ove godine, a da je zbog investicija aneksom zakup produžen do 2012, a prostor povećan na 361 kvadratni metar. I opet se nigde ne pominje obaveza nastavka rada zaposlenih iz "Angroprometa". Na Vizantijskom bulevaru pod zakup je, sa preuzimanjem radnika, dat objekat od 261 kvadrata do 14. oktobra 2006. godine, a onda aneksom ugovora produženo korišćenje do 31. avgusta 2009. godine, i opet bez pominjanja radnika.

tako se dogodilo da je pre nekoliko sedmica istekao zakup po "glavnom" ugovoru i radnici su ostali bez posla.

Po aneksima ugovora zakupac nastavlja da koristi objekte, jer je uložio u preuređenje, čak ima i više prostora, a plaća manje, a nema nikakvu obavezu prema 45 radnika. Svi aneksi ugovora potpisani su "direktno" između nadležnih u rukovodstvu grada i "Impeks prometa", zaobiđen je "Angropromet" i zato radnika ovog preduzeća "nema nigde". Niti se o njima vodilo računa, niti je briga o poslovnom prostoru grada bila kako se očekivalo. Iako bivši sekretar Sekretarijata za privredu grada Niša Ljiljana Lazić, jedan od potpisnika aneksa ugovora, tvrdi da se produženjem korišćenja poslovnog prostora automatski produžava obaveza zakupca prema radnicima "Angroprometa" oni su dobili otkaze. Zato i protestuju, zato traže zaštitu.

– Tu nije i kraj priče, već je "otvorena" nova koja treba da da odgovor kako je to grad Niš koristio objekte ovog preduzeća, takođe po sporazumima i ugovorima, za Narodnu kuhinju, koja više ne radi, ili za izdavanje drugim privatnicima iako nisu gradska imovina. Novac uzet od zakupa poslovnog prostora "Angroprometa" grad ovom preduzeću nikada nije prosledio, a korišćenje za sopstvene potrebe (sa Crvenim krstom za Narodnu kuhinju) nikada nije platio. Reč je o milionskim sumama – kaže Gordana Labović.

Toma Todorović

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.