Izvor: Blic, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradska deca piju sa izvora

Gradska deca piju sa izvora

VALJEVO - U školi u selu Donje Leskovice kod Valjeva u toku je zimska istraživačko-edukativna akcija valjevskog Društva istraživača 'Vladimir Mandić Manda'. Podmladak i biološka grupa ovog Društva okupili su 50 osnovaca i srednjoškolaca iz Valjeva, Beograda, Novog Sada, Subotice i Bačke Topole. Na akciji će mladi istraživači anketirati meštane Donjih Leskovica o temama iz oblasti ekologije i etnoastronomije.

- Akcenat je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekološkom upitniku za meštane ovog sela jer nam je namera da na ovoj akciji saznamo da li koriste vodu sa izvora ili iz seoskog vodovoda, da li koriste hemijska sredstva za unapređenje poljoprivrednih kultura, te da li imaju seosku deponiju i kako rešavaju pitanje odlaganja otpada - kaže vođa mladih istraživača Boško Đoković.

Istraživači će prilikom posete domaćinstvima u Donjim Leskovicama pokušati da upoznaju karakteristične lokalne običaje. Primera radi, za vreme astronomske mladine ili pomračenja, ne sade voće i ne kolju stoku.

- Istovremeno učesnici akcije uče se i životu na selu i ponašanju u prirodi. Oni su gradska deca i želimo da im pokažemo kako se sprema zdrava hrana: domaći hleb, sir, kajmak i ostali domaći specijaliteti, ali i kako da se domaćinski ponašaju. Biće održana i stručna predavanja, od biologije valjevskog kraja do zaštite od droge i polno prenosivih bolesti. Suština je da ih sklonimo sa ulice i iz kafića i naučimo zdravom životu - kaže Đoković.

Dijana Denić, učenica prvog razreda Ekonomske škole u Beogradu, priča da joj je ovo već šesta akcija sa mladim valjevskim istraživačima.

- Akcija je vrlo interesantna i predstavlja veliku promenu u odnosu na život u gradu gde mnoge od ovih stvari ne postoje. Meštani su ljubazni i gostoljubivi. Druženje uveče, uz pesmu i igru je fenomenalno i na taj način smo proslavili i srpsku Novu godinu - kaže Dijana.

Društvo 'Vladimir Mandić Manda' na ovoj akciji u Donjim Leskovicama posetilo je i nekoliko bivših istraživača iz Subotice i Bačke Topole kako bi obeležili punu deceniju saradnje.

- Društvo istraživača u Subotici osnovano upravo je zahvaljujući saradnji sa valjevskim istraživačima. Ja sam sa Valjevcima, na raznim akcijama proveo 400 dana i oduševljen sam što sam ponovo među prijateljima. Mladima koji žele nešto da nauče o prirodi i obiđu celu zemlju savetujem dolazak među istraživače - kaže student Dejan Stanković iz Subotice.

P. Vujanac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.