Gradovi anđela, greha i svetlosti... Kako su pojedina mesta dobila čuvene nadimke?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2021, 20:29

Gradovi anđela, greha i svetlosti... Kako su pojedina mesta dobila čuvene nadimke?

Koliko puta ste čuli ili pričali o Večnom gradu, Gradu svetlosti ili Gradu greha? A da li znate kako su ti gradovi dobili čuvene nadimke?

Nekim gradovima nadimke da narod u trenutku dok u njemu žive, nekima turisti, a nekima istorija.

Ovo su neki od najpoznatijih:

Večni grad

Stanovnici antičkog Rima verovali su kako će drugi gradovi rasti i propadati, ali da će baš njihov trajat će zauvek, a svoje prognoze temeljili su na uspešnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ishodima ratova koje je Rimsko Castvo dobijalo protiv svojih neprijatelja.

Možda više ne vode osvajačke ratove kakve su vodili u antici, ali za sada su im prognoze još uvek tačne jer Rim i dalje ponosno stoji na karti sveta.

Grad svetlosti

Sigurno znate o kom gradu je reč, ali - da li znate odakle Parizu baš taj nadimak? Naime, ovaj grad je bio pionir javne rasvete, a razlog tome leži u veoma mračnom razlogu. Tokom šesnaestog, pa sve do pred kraja 17. veka, današnji romantični Pariz, bio je kolevka kriminala - pljački i ubistava. U prvom pokušaju da se noćnim zločinima stane na put Parlament je doneo odluku koja je obavezivala građane da noću na svojim prozorima drže upaljene sveće. Ova mera je funskcionisala, ali ne dovoljno dobro, sve dok francuski kralj Luj XIV nije naredio načelniku policije Pariza, Gabrijelu Nikolasu de la Reniju, da pojača osvetljenje samog grada kako bi borba protiv lopova i kriminalaca bila uspešnija.

No postoji i drugi razlog zbog kog Pariz nosi tu titulu. Više je simbolički, a odnosi se na ulogu Pariza kao prestonice u doba prosvetiteljstva.

U 17. veku Gabrijel Nikolas de la Reni je uveo mere osvetljavanja svih ulica, prolaza i uličica.

Grad stotinu tornjeva

Ovaj nadimak nosi grad u dolini reke Vltave, Prag. Dobio ga je u 19. veku kad je jedan naučnik u panorami grada izbrojao čak sto tornjeva. Danas je taj broj premašio 500, ali je nadimak ostao.

Grad koji nikad ne spava

Iako postoji više gradova čiji restorani, klubovi i kafići rade po čitavu noć, ipak svojim bučnim noćnim životom i trubljenjem taksista, nekako se najviše progurao Njujork. Da se ovaj nadimak ustoliči, dosta je pomogla i pesma Frenka Sinatre u kojoj ga je ovekovečio kao grad koji ne spava.

Međutim, iako je verovatno da i drugi gradovi imaju nekoliko nadimaka, Njujork je i tu vodeći - jer su njegova dva jednako popularna. Naime, Grad koji nikada ne spava poznat je i pod nadimkom Velika jabuka.

Prestonica mira

Za grad u kom su se rodili Crveni krst i Društvo naroda, nekako je logično da nosi ovaj nadimak. Veruje se kako je ovaj grad, naročito tokom moderne istorije bio vodeći protagonista kada je reč akcijama koje su promovisale mir, a danas je dom brojnih UN-ovih agencija i neprofitnih organizacija, zbog čega se upravo u njemu odvijaju brojne konferencije i diplomatski sastanci. Pogađate, reč je o Ženevi.

Grad anđela

Nadimak bi po nekoj logici upućivao na Rim, Jerusalim ili neki drugi grad koji se u kolektivnoj svesti više vezuje za religiju. Međutim, titulu nosi Los Angeles, grad s anđelima u imenu. Do neobičnog imena došlo je skraćivanjem originalnog imena grada (Grad Gospe, kraljice anđela) koje je pak poteklo od istoimene reke. Tako su je nazvali španski kolonizatori, a u očima mnogobrojnih kasnijih imigranata grad je zaista predstavljao anđeosku priliku za novi život.

U očima mnogobrojnih kasnijih imigranata grad je zaista predstavljao anđeosku priliku za novi život.

Grad greha

Samo u Americi: grad anđela i grad greha su međusobno udaljeni nekoliko sati vožnje, piše Pun kufer. Iako poslednjih godina Las Vegas pokušava da ponudi više sadržaja za porodice i malo ublaži reputaciju grada kocke, alkohola i prostitucije – stare navike teško umiru, a s njima i nadimci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.