Izvor: Blic, 11.Dec.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačenikova zarada manja od šefova u JKP

Sombor - Zarada gradonačelnika Sombora manja je za desetak hiljada dinara od zarade direktora javnih komunalnih preduzeća. I dok prvi čovek grada mesečno prima 82.000 dinara, direktori tri najznačajnija komunalna preduzeća „Vodokanala", „Energane" i „Čistoće" imaju osnovnu platu veću od 90.000 dinara. Paradoks je i to što volonteri u Gradskom veću mesečno primaju 32.000 dinara. Bez redovnih mesečnih primanja nisu ni odbornici koji dobijaju 10.000 dinara.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Odeljenju za finansije grada Sombora razliku u zaradi prvog čoveka grada Nemanje Delića i direktora javnih komunalnih preduzeća objašnjavaju različitim zakonima i uredbama kojima je regulisana isplata zarada. Tako, prema javno objavljenim podacima direktor „Vodokanala", ima osnovnu zaradu od 95.000 dinara, „Čistoće" 92.000 dinara, a „Energane" 90.000 dinara.

- Osnovna plata gradonačelnika je 82.000 dinara, a osnovna plata zamenika gradonačelnika Veljka Stojnovića 72.896 dinara - navodi se u pismenom odgovoru koji je „Blicu" dostavljen iz Odeljenja za finansije.

Novi predsednik Skupštine grada Siniša Lazić za sada gradsku kasu ne košta ništa. Lazić, koji je inače i potpredsednik Skupštine Vojvodine, funkciju predsednika gradske skupštine obavlja volonterski.

- Odbor za kadrovska i administrativna pitanja utvrdio je Laziću naknadu 50 odsto od zarade koja pripada predsedniku Skupštine, ali nije doneto rešenje o isplati bilo kakve naknade - kažu u gradskim finansijama.

Međutim, članovi Gradskog veća koji nisu na stalnom radu i koji, kako kažu predstavnici lokalne vlasti, taj posao obavljaju volonterski svakog meseca iz budžeta za to volontiranje primaju 32.000 dinara. To je za 5.000 dinara više od prosečne zarade radnika u privredi Sombora. Gradsko veće ima i pet članova koji su na stalnom radu i njihova neto zarada je iznad 59.000 dinara. Gradonačelnik ima i četiri pomoćnika koja takođe imaju redovna mesečna primanja iz budžeta grada.

- Tri pomoćnika koja su na stalnom radu primaju mesečno 50.900 dinara - kažu u Odeljenju za finansije. Gradonačelnik ima još jednog pomoćnika volontera sa mesečnim primanjem od 31.600 dinara. Za četvrtog pomoćnika gradonačelnika, volontera, do sada se nije znalo.

Bez redovnih primanja iz budžeta grada nije ni 61 odbornik lokalne skupštine. Oni mesečno primaju 10.000 dinara, predsednicima odborničkih grupa pripada 15.000, a zamenicima predsednika odborničkih grupa 12.000 dinara.

Monopolisti bez skrupula

- Dok većina građana sastavlja kraj sa krajem, više od 500 zaposlenih u pet javnih komunalnih preduzeća monopolskim cenama, načinom obračuna i naplate zahtevaju od stanovništva i privrede više nego što im kroz kvalitet i nivo usluge vraćaju. U odsustvu prave skupštinske kontrole i sankcija, pod zaštitom svojih stranačkih centrala čiji su izborni plen, razliku prelivaju u zarade bez mere i skrupula. Direktori zarađuju više od gradonačelnika. Koga je to sramota da prizna - njih ili prvog čoveka grada? - pitaju se u somborskom odboru DHSS.

Okvirne somborske plate

Zarade direktora JKP iznad 90.000 dinara

Zarada gradonačelnika 82.000 dinara

Prosečna zarada u privredi Sombora 27.500 dinara

Zarada volontera u gradskoj vlasti 32.000 dinara

Mesečna primanja odbornika 10.000 dinara

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

JKP obmanuli gradonačelnika Sombora Sakrili trećinu plata

Izvor: Danas, 11.Dec.2009

- Opštinski odbor Demohrišćanske stranke Srbije u Somboru tvrdi da su direktori javnih komunalnih preduzeća na sastanku sa gradonačelnikom Sombora Nemanjom Delićem javnosti prezentovali lažnu sliku o zaradama i da su sakrili trećinu plata.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.