Gradonačelnik u nacističkoj uniformi

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik u nacističkoj uniformi

Rumunski Centar za monitoring i borbu protiv antisemitizma podneo prijavu protiv gradonačelnika Konstance Radua Mazarea zbog nošenja nacističke uniforme sa kukastim krstom. Mazare kaže da je bio inspirisan likom grofa fon Štaufenberga.

Radu Mazare, gradonočelnik rumunskog grada Konstance, i njegov 15-godišnji sin pojavili su se na modnoj reviji u klubu "Mamamia", obojica obučeni u nacističke uniforme, sa vidljivom svastikom, a sve se jasno vidi na snimcima koje su objavile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rumunske televizije.

Centar za monitoring i borbu protiv antisemitizma zatražio je od rumunskog Državnog tužilaštva da sprovede istragu o tom događaju, a izraelski Centar Simon Vizental iz Jerusalima pozvao je Mazarea da podnese ostavku i izvini se zbog skandala.

Direktor Centra Efraim Zurof istakao je da takvo ponašenje predstavlja uvredu ne samo za Jevreje, već i za druge žrtve nacizma i sve ljude od moralnog integriteta koji znaju istorijske činjenice iz Drugog svetskog rata.

Mazare je, u intervjuu lokalnim rumunskim novinama, naveo da je na oblačenje nemačke uniforme bio inspirisan filmom u kojem Tom Kruz tumači lik grofa Klausa Šenka fon Štaufenberga, koji je učestvovao u pokušaju atentata na Adolfa Hitlera u julu 1944. godine.

Mazare je od ranije poznat po ekscentričnom oblačenju, a jednom prilikom se na javnom događaju pojavio obučen kao agent iz filma o Džejms Bondu.

Protiv kontroverznog gradonačelnika, inače člana opozicione Socijaldemokratske partije, prošle godine podignuta je optužnica zbog malverzacija sa nekretninama. U istom postupku tužba je podignuta i protiv još 36 službenika iz vlasti, a ukupna vrednost štete procenjena je na 114 miliona evra.

Prikazivanje kukastih krstova i nacističkih obeležja zakonom je zabranjeno u Rumuniji, a za kršenje zakona predviđena je kazna do tri godine zatvora.

Rumunija je sve do 2004. godine odbacivala bilo kakvu umešanost u holokaust, kada je prihvaćen predlog za formiranje međunarodne komisije, koja je ustanovila da su rumunske vlasti u Drugom svetskom ratu ubile oko 380.000 Jevreja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.