Gradonačelnik protiv medija

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik protiv medija

U informativnoj kući "Jasenica" iz Smederevske Palanke optužuju predsednika opštine Radoslava Cokića da im se sveti zbog izveštavanja tokom kampanje za (neuspeli) referendum o njegovom opozivu, dok on tvrdi da ima razloga da ih tuži

Smederevska Palanka – Nakon neuspelog referenduma o opozivu predsednika opštine Smederevska Palanka Radoslava Cokića, člana SPO-a, na inicijativu ovdašnjih DSS, SRS i DS, na kome su građani ipak podržali predsednika, došlo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do otvorenog sukoba između Cokića i zaposlenih u opštinskoj medijskoj kući JRDP "Jasenica". Kako saznajemo od pomoćnika direktora ove medijske kuće Dragane Radosavljević, sve je počelo Cokićevim nezadovoljstvom kako su televizija i radio "Jasenica" izveštavali tokom referendumske kampanje. Inače, Cokić je široj javnosti poznat po neuobičajenim (muzičkim) nastupima, jer je nedavno snimio album sa svojim pesmama.

Istražujući ovaj sukob, nezvanično smo začuli da su stranke koje su inicirale Cokićev opoziv, pokušale da u tom periodu steknu veći uticaj na uređivačku politiku, što je u Cokićevom okruženju protumačeno kao izveštavanje "u korist Cokićeve štete". U tom periodu je, naime, na mesto urednika informativnog programa privremeno doveden Dejan Crnomarković, ovdašnji novinar za koga se tvrdi da je blizak DSS-u. Nakon što je uređivao i vodio političke emisije tokom kampanje, više se nije pojavljivao na poslu, tvrde u "Jasenici".

Klasična ucena

Te emisije, politički dueli, po rečima Dragane Radosavljević, nisu bili po ukusu Cokića koji, pak, nije želeo ni da se suočava sa svojim neistomišljenicima u programu koji je vodio Crnomarković. Cokić je, tako, odbijao da bude gost u programu. Međutim, kada je referendum propao, Radoslav Cokić je, po tvrdnjama zaposlenih u ovoj kući, počeo da se sveti radnicima RTV Jasenica, tako što je "samoinicijativno odlučio da ne isplati februarsku platu".

– Cokić smatra da tokom kampanje nije bio dovoljno zastupljen u programu, a naša koncepcija mu nije odgovarala. Pre opoziva, on se bukvalno "nije skidao" sa ekrana, a u kampanji je želeo da sam kreira nastupe i emisije. Ovo sa platom je klasična ucena i osveta – kaže za "Politiku" pomoćnik direktora Dragana Radosavljević.

Opet, spekuliše se da se Cokiću ne dopada ni aktuelna direktorka "Jasenice" Dragana Jovanović-Nović zbog pripadnosti DSS i da, navodno, namerava da je smeni. Ali, ako je to i tačno, naruku mu neće ići okolnost da bi tokom ove nedelje vlada Srbije mogla da raspusti ovdašnji parlament i imenuje privremenu upravu. A, kako privremeni organ zamenjuje skupštinu, a skupština bira direktora opštinskog medija, sva je prilika da će veoma teško doći do promena na čelu JRDP "Jasenica".

Do tada, i dalje plamti sukob medijskih radnika i predsednika Cokića. On je izričit da im neće dati februarsku platu, a oni su poslednji put pre tri nedelje primili akontaciju od po 5.000 dinara. Zaposleni u opštinskoj televiziji i radiju zapretili su mu, preko sindikata, budžetskom inspekcijom jer, kako kažu, Cokić samo njihovoj kući duguje oko tri miliona dinara za proteklih šest meseci.

"Peglanje" budžeta

Sa druge strane, predsednik Radoslav Cokić, koji je svoje nastupe u kampanji uglavnom imao na privatnoj televiziji "Dević", tvrdi za "Politiku" da nije reč ni o kakvoj osveti, već da se novac iz budžeta prenosi shodno prilivu sredstava u opštinsku kasu.

– Do sada sam im prebacio nešto više od 67 odsto planiranih sredstava za ovu godinu, što je potpuno u skladu sa prilivom u budžet. Pre ove kampanje, često sam im davao i više nego što sam morao, pa sam na kraju godine to "peglao" rebalansom budžeta. Ali sada, nakon svega, nemam zaista nikakvu motivaciju da pomažem onima koji su me vređali i omalovažavali tokom čitave kampanje. Samo bih podsetio da sam im pre toga bio dobar, a sada nisam – kaže Cokić.

Predsednik još tvrdi da mu u toj medijskoj kući, za šta optužuje direktorku Nović, nije bilo dozvoljeno emitovanje čak ni plaćenih reklamnih poruka, kao ni gostovanje u emisiji.

– Direktorku ću tužiti za uvrede i klevetu, jer su me punih pet sati pred početak izborne tišine redom klevetali predstavnici partija koje su tražile moj opoziv. Mogao bih da tužim i samu televiziju, ali mi je žao da to učinim zbog časnih ljudi koji tamo rade, jer bi, zbog visine odštete koju bih dobio, ova kuća bila ugašena. Zato bi najčasnije bilo da direktorka podnese ostavku i da nastavimo saradnju. Jer, očigledno je da građani nemaju šta da mi zamere – smatra Cokić.

Naš sagovornik još dodaje da je direktorka Nović, praktično, privatizovala televiziju i radio. Odgovarajući na pretnje sindikalaca da će dovesti budžetsku inspekciju u opštinu, Cokić poručuje da se ne plaši nikakve inspekcije, jer, kako kaže, radi isključivo u skladu sa svojim ovlašćenjima. Rasplet ovog "slučaja" očekuje se raspuštanjem skupštine i imenovanjem privremene uprave.

Olivera Milošević

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.